Disponibilitatea ridicată a restaurantelor de tip fast-food, asociată cu rate mai mari de diabet

Disponibilitatea ridicată a restaurantelor de tip fast-food, asociată cu rate mai mari de diabet

©

Autor:

Disponibilitatea ridicată a restaurantelor de tip fast-food, asociată cu rate mai mari de diabet
Persoanele care locuiesc în cartierele cu o disponibilitate mai mare de magazine de tip fast-food au riscuri mai mari de a dezvolta diabet de tip 2, arată un studiu naÈ›ional efectuat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină Grossman.
Un număr tot mai mare de studii sugerează o legătură între mediul în care o persoană locuieÈ™te È™i riscul de a dezvolta boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, cancer sau diabet. Un studiu recent, publicat în JAMA Network Open, sugerează că locuitul în cartiere cu disponibilitate mai mare de magazine de tip fast-food în toate regiunile Statelor Unite este asociat cu un risc ulterior mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Descoperirile au indicat, de asemenea, că disponibilitatea mai multor supermarketuri ar putea oferi protecÈ›ie împotriva dezvoltării diabetului de tip 2, în special în cartierele suburbane È™i rurale.

Studiul, notabil pentru amploarea sa geografică mare, examinează relaÈ›ia dintre mediul de locuit È™i sănătatea generală în patru tipuri distincte de cartiere (urban cu densitate mare, urban cu densitate scăzută, suburban È™i rural) la nivel naÅ£ional. Echipa de cercetători a folosit date de la o cohortă de peste 4 milioane de veterani fără diabet, care trăiesc în 98% din secÈ›iile de recensământ din SUA.

Veteranii au fost urmăriÈ›i pentru o perioadă medie de cinci ani È™i jumătate. În acest timp, 13,2% dintre ei au fost nou diagnosticaÈ›i cu diabet de tip 2. BărbaÈ›ii au dezvoltat boala mai frecvent decât femeile (13,6%, comparativ cu 8,2%). La stratificarea pe tipuri de comunități, 14,3% dintre veteranii care trăiesc în comunități urbane cu densitate mare au dezvoltat diabet de tip 2, în timp ce cea mai scăzută incidență a fost în rândul celor care trăiesc în comunități suburbane È™i oraÈ™e mici (12,6%).

În general, echipa a concluzionat că efectul mediului alimentar asupra incidenÈ›ei afecÈ›iunii a variat în funcÈ›ie de cât de urbană era comunitatea, dar nu a variat mai mult în funcÈ›ie de regiunea țării. „Cu cât aflăm mai multe despre relaÈ›ia dintre mediul alimentar È™i bolile cronice precum diabetul de tip 2, cu atât factorii de decizie pot acÈ›iona mai mult prin îmbunătățirea mixului de opÈ›iuni alimentare sănătoase vândute în restaurante È™i magazine de produse alimentare sau prin crearea unor legi de zonare mai bune care promovează opÈ›iuni alimentare optime pentru rezidenÈ›i”, a spus autorul studiului, Lorna Thorpe, profesor în Departamentul de Sănătate a PopulaÈ›iei de la NYU Langone.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-01-2024 | creare: 02-11-2021 | Vizite: 459
Bibliografie
Fast Food Restaurants and Type 2 Diabetes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211029114022.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Plimbarea scurtă după masă are efect terapeutic în diabetul de tip 2
  • Pot să mănânc orez dacă am diabet?
  • Grăsimea abdominală este responsabilă de apariÈ›ia diabetului tip 2 È™i a bolilor de inimă
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum