Doar zece minute de exerciții fizice contribuie la îmbunătățirea memoriei

©

Autor:

Doar zece minute de exerciții fizice contribuie la îmbunătățirea memoriei
Antrenamentele fizice ușoare, inclusiv yoga, pot crește conexiunea dintre părțile creierului responsabile de formarea și stocarea memoriei. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Universitatea din California și Universitatea din Tsukuba, arată că persoanele care realizează exerciții ușoare au mai multe șanse să-și amintească unde și-au pus cheile, ceea ce denotă o funcție cognitivă mai bună.
Într-un studiu efectuat pe 36 de adulți tineri sănătoși, cercetătorii au descoperit că o singură perioadă de efort ușor de 10 minute poate aduce beneficii cognitive considerabile. Folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională de înaltă rezoluție, echipa a examinat creierul subiecților la scurt timp după sesiunile de exerciții și a observat o conexiune mai bună între circumvoluția dintată a hipocampului și zonele corticale legate de procesarea detaliată a memoriei.

„Hipocampul este esențial pentru crearea de noi amintiri, fiind una dintre primele regiuni ale creierului care se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim. Îmbunătățirea funcției hipocampusului este foarte promițătoare pentru îmbunătățirea memoriei”, a spus co-liderul proiectului, Michael Yassa, profesor la Universitatea din California.

Oamenii în neuroștiință au descoperit că nivelul de conectivitate sporită a prezis gradul de îmbunătățire a memoriei. Comparativ cu studiile anterioare, care s-au concentrat pe modul în care exercițiul promovează generarea de noi celule cerebrale în regiunile de memorie, studiul actual demonstrează impactul imediat în comunicarea consolidată între părțile creierului concentrate pe memorie. „Nu excludem posibilitatea ca noi celule să se nască, dar acesta este un proces care durează puțin mai mult. Ceea ce am observat este că aceste perioade de exerciții de 10 minute au arătat rezultate imediat după aceea”, a declarat același profesor.

sursa: Science Daily
foto: Steve Zylius / UCI

Data actualizare: 26-01-2022 | creare: 26-01-2022 | Vizite: 436
Bibliografie
Even mild physical activity immediately improves memory function, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180924153424.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îți stimulezi mintea suficient de mult? Află cum să faci asta
  • Îmbunătățirea memoriei prin creșterea nivelului de histamină
  • O nouă metodă de a dormi crește capacitatea creierului de a-și aminti lucruri
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum