ROmedic Cabinete medicale Pianu de Jos Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Pianu de Jos

Stiluri disfuncționale de gândire : gândirea în alb și negru

Emoțiile neplăcute/nefolositoare (ex depresie, anxietate) sunt precedate, de obicei, de o serie de gânduri nesănătoase/dezadaptative. Aceste gânduri formează tipare de gândire numite stiluri dezadaptative de gândire. Oamenii folosesc aceste stiluri dezadaptative de gândire ca pe un obicei automatizat. Este ceva ce facem inconștient, iar când utilizăm în mod constant și consistent aceste stiluri de gândire, adesea ne cauzăm o mulțime de emoții neplăcute. Un astfel de stil de gândire este GÂNDIREA ÎN ALB ȘI NEGRU.


Poate ai auzit adesea spunându-se ”Nu sunt premii pentru locul doi”, o astfel de afirmație sugerând că există un singur câștigător, toți ceilalți fiind păgubași. E aproape ca și cum ai spune că să fii al doilea din lume nu e un motiv de laudă. La fel, un elev care vine cu carnetul de note plin de 10 dar cu un singur 9 și se gândește că este un ratat, are o găndire în alb și negru.
Poate chiar tu ți-ai spus ceva similar ” Dacă eu și partenerul meu nu suntem mereu de acord, atunci avem o relație disfuncțională” sau ”Dacă nu sunt cel mai bun în tot ceea ce fac, atunci nu sunt bun de nimic/n-am nici o valoare”.


Acest mod de interpretare a lucrurilor este numit gândire de tipul ”totul-sau-nimic”, găndire în ”alb-și-negru” pentru că avem tendința de a vedea doar o extremă sau alta. Cu acest mod de gândire: fie ai dreptate, fie greșești; fie ești bun, fie ești rău – nu există nuanțe de gri, nu există teren de mijloc.


Dacă folosești constant acest mod de a gândi, cum crezi că vei ajunge să te simți?


Cand ne evaluăm pe noi, pe ceilalți sau situația în care ne aflăm, bazându-ne pe aceste extreme, ignorând nuanțele de gri dintre ele, este extrem de lesne să trăim emoții negative precum dezamăgirea, frustrarea, furia, anxietatea, considerând că noi/alții nu suntem la polul dorit. Dar vestea bună e că acest lucru se poate schimba, cu voință și perseverență, putem exersa o gândire mai flexibilă, nuanțată, iar starea noatră emoțională se va imbunătăți semnificativ!

 
Programare