ROmedic Cabinete medicale Vatra Dornei Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Vatra Dornei

Carbohidrații, „fructul interzis” atunci când vrei să slăbești?

Carbohidrații, „fructul interzis” atunci când vrei să slăbești?

Care sunt sursele de carbohidrați? În primul rând cerealierele: pâinea, pastele făinoase, orezul și orice produs are ca ingredient făina, fie ea rafinată sau integrală, urmate de cartofi, porumb boabe și zahărul, alb, cristalizat care este considerat chiar „toxic”. Acestea sunt principalele forme de carbohidrați pe care le recunoaștem în alimentația zilnică.
Adevărul este că ei sunt foarte abundenți în dietă și nu sunt nocivi în mod obligatoriu.


De exemplu, ei sunt prezenți în leguminoase – fasole, linte,păstăioase, năut – alături de fibre și o bogăție de minerale și vitamine, în fructe și în legume, în laptele proaspăt și brânzeturi deopotrivă, chiar și în nuci, semințe. Cantitatea diferă însă și calitatea acestora, care este net superioară.
Ce este mai puțin cunoscut publicului larg însă? Formele sub care este „ascuns” zahărul din alimente. Astfel se dinsting mai mult denumiri ce pot fi identificate pe etichetă: fructoză, glucoză, sucroză, dextroză, maltoză, maltodextrină, melasă, zahăr invertit, sirop de glucoză, de porumb, de orez etc. Și, deși sunt promovate drept produse naturale și alternative sănătoase la zahăr, mierea, siropul de agave, siropul de arțar, consumate regulat, în organism se comportă asemenea mult blamatului „zahăr”, având aceleași riscuri pentru sănătate.
Altfel spus, soluția nu este excluderea carbohidraților atunci când se dorește modificarea greutății și a compoziției corporale pentru redobândirea stării de bine. Este nevoie de includerea lor strategică astfel încât organismul să nu fie privat și de nutrienții care vin la pachet cu carbohidrații.


Nu trebuie să „urâm” înainte de a ne cunoaște inamicul. Mai ales dacă îl iubești. Pentru că e normal să ne placă carbohidrații. Sunt dulci, sunt gustoși. Ce nu este firesc în schimb, este prezența lui abuzivă și nenaturală în alimente (zahărul adăugat din lapte, din iaurturile cu arome, în pâinea nostră cea de toate zilele), dar și în societate (la fiecare colț de stradă, în toate cofetăriile, patiseriile, toate magazinele mereu pregătite să-ți ofere un biscuite, un covrigel, o bombonică, un suc așa-zis răcoritor), respectiv modul în care îi consumăm: intermitent, jonglând între restricții și exces, dorință, dependență și vinovăție.

 

Așadar, hai să iubim într-un mod sănătos alimentele pentru nutrienții pe care îi conțin și să ne respectăm organismul luând cele mai bune decizii dietetice, zi de zi.
Pentru că meriți să te hrănești sănătos!

 
Programare