ROmedic Cabinete medicale Vatra Dornei Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Vatra Dornei

Oul și colesterolul în dieta copiilor

Oul și colesterolul în dieta copiilor

ȘTIAI CĂ în organism colesterolul este atât de important încât, atunci când nu îl aducem din alimente este sintetizat la nivelul ficatului? Colesterolul este absolut vital pentru supraviețuire și intră în componența vitaminei D și a membranelor celulare, în special a celor care îmbracă celulele nervoase.


Ani la rând s-a perpetuat mitul conform căruia NU trebuie să consumăm ouă pentru că ele sunt bogate în colesterol, dar uităm că acesta este sursa a 14 nutrienți esențiali, printre care și vitaminele liposolubile A, D și E, folați, fier, zinc, seleniu, fosfor, riboflavină, luteină:

  • un ou asigură 50% din necesarul zilnic recomandat de vitamina B12;

  • un ou aduce 15% din necesarul zilnic de vitamina D la copii;

  • un ou asigură aproximativ 75% din necesarul zilnic de colină recomandat copiilor de 1-3 ani, colina având numeroase funcții în organism, dintre care cea mai imporatantă este sinteza neurotransmițătorilor;

  • într-un ou găsim 6 g de proteine cu valoare biologică mare ce conțin toți aminoacizii indispensabili, cu rol în dezvoltarea masei musculare și a sistemului imunitar competent, distribuite astfel: 60% în albuș, respectiv 40% dintre proteine în gălbenuș;

  • într-un ou sunt 5 grame de grăsimi sănătoase dintre care se disting acizii grași polinesaturați Omega-3 și colesterolul.

 

Contrar opiniei populare, oul este un aliment etalon în alimentația contemporană, sărăcită de nutrienți și în mod paradoxal, sufocată de zahăr, calorii goale și grăsimi industriale. Consumat responsabil și asociate unui stil de viață activ poate aduce valoare dietei zilnice și astfel contribuie la creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilașilor. Nu uitați, doza face otrava!


Dorna Diet, din inimă pentru sănătatea ta!

 
Programare