ROmedic Cabinete medicale Vatra Dornei Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Vatra Dornei

Zahărul hrănește cancerul?

Zahărul hrănește cancerul?

Nimeni nu contestă importanța alimentației, din contră. Modificările dietetice și ale stilului de viață sunt alături de screening-ul regulat și controlul periodic medical, cele mai eficiente strategii pentru prevenția cancerului.


Dar este nerealist să pui toată povara acestei boli doar pe „umerii” unor alimente, oricât de super (superalimente) sunt ele sau din contră, toxice sau nocive sau alte expresii menite să inducă frica și anxietate alimentară.

 

Nuzahărul hrănește cancerul”, ci excesul și să nu uităm că există mai multe tipuri de zahăr:

  • zahărul pe care îl pui în cafea cu lingurița sau zahărul natural din fructe*, din lapte și produse lactate**,

  • făina rafinată, un fel de glucoză pură sau făina integrală care are valoare nutritivă și nu doar calorică,

  • zahărul așa-zis ascuns din iaurturile cu arome de fructe, din mezeluri, din pâine, din toate alimentele în care nu ar trebui să există, dar ține doar de noi să îl evităm citind corect eticheta și stând informați.

 

*fructoza prezentă majoritar în fructe, alături de glucoză, poate constitui un nutrient cu risc DOAR dacă vorbim de un exces; corpul nostru este construit să metabolizeze 25 g fructoză zilnic, maximum 50 g.

** lactoza este zaharidul prezent în mod natural în lapte și derivate.


Și nu doar zahărul în sine, ci EXCESUL de greutate ca urmare al dietei hiperzaharate, reprezentat de țesut gras patologic este cel care favorizează apariția unor tipuri de cancer și este considerat factor cert de risc pentru adenocarcinomul esofagian, cancerul pancreatic, hepatic, colorectal, mamar, endometrial și renal. Cu accent pe CERT. Și factor probabil de risc pentru cancerul gatric, de veziculă biliară, de ovar, respectiv de prostată. Iar excesul ponderal nu apare exclusiv prin exces de zahăr ci prin surplus de alimentație din toate principiile alimentare și grupele de alimente, în raport cu inactivitatea fizică și sedentarismul.


Consumul de alcool, mezelurile, carnea roșie, repet ÎN EXCES, alimentele conservate prin adaosul sării, toate au potențialul de a induce procese cancerigene, dar nu la toată lumea.

 

De ce nu la toată lumea? Pentru că există și o serie de factori protectori demonstrați precum:

  • creșterea consumului de legume și fructe,

  • aportul adecvat de fibre din dietă – legume, fructe, leguminoase, cereale integrale,

  • o alimentație bogată în surse naturale de calciu de origine animală și vegetală deopotrivă, fiecare sursă venind la pachet cu nutrieți esențiali dintre cei mai diverși.

 

Concluzia? În loc să te stresezi de la prima oră cât de toxic e zahărul, cât turmeric să pui în orez, cât de salvator e leacul X miraculos împotriva cancerului găsit pe internet, dieta-minute sau sucul cel mai detoxifiant și antioxidant din lume, întreabă-te cât de prezenți sunt factorii de risc în dieta ta și cum îi poți schimba mai apoi cu obiceiurile alimentare sănătoase.


P.S.: Sedentarismul și inactivitatea fizică sunt factori de risc demonstrați științific pentru boala canceroasă. Asigură-te că realizezi în fiecare zi cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderat-intensă și găsește plăceri nebănuite în plimbări lungi alături de cei dragi, nu doar în jurul meselor copioase sau pe rețele sociale.


Dorna Diet, din inimă pentru sănătatea ta!

 
Programare