ROmedic Cabinete medicale Vatra Dornei Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Vatra Dornei

Cafeaua - elixirul unei vieți mai sănătoase

Cafeaua - elixirul unei vieți mai sănătoase

Pe 1 octombrie am sărbătorit din plin Ziua Internațională a Cafelei, cum altfel decât cu o cafea aromată alături de oamenii preferați.

 

Pentru iubitorii de cafea, fiecare sorbitură este un motiv de sărbătoare dacă luăm în calcul toate beneficiile sale:

  • efectele pozitive asupra sănătății cardiovasculare,

  • efectul tonic cerebral, cu posibile implicații în reducerea riscului de depresie și de boală Parkinson,
    posibilele proprietăți antidiabetice și

  • asocierea consumului moderat cu creșterea speranței de viață. Plăcere nemuritoare într-o ceașcă de cafea.

Cuvântul cheie este MODERAȚIA, pentru a contracara posibilele efecte negative ale - ATENȚIE - excesului de cafea.

 

Numeroase studii încurajează consumul a 1-2 cafele mici pe zi (200 mg cofeină), maximum 3-4 cești de cafea (400 mg cofeină), la persoanele care o tolerează și conform variațiilor genetice individuale, doză la care efectele pentru sănătate sunt cel mult neutre sau ușor benefice.


Cantitatea de cofeină în funcție de tipul de cafea și modul de preparare:

  • 95 - 200 mg, într-o cană de cafea de circa 237 ml (2 - 12 mg dacă este decofeinizată)

  • 47 - 75 mg, într-un espresso de circa 30 ml (0 - 15 mg dacă este decofeinizat)

  • 27 - 173 mg, într-o cană de cafea instant de circa 237 ml

  • 63 - 175 mg, în circa 237 ml de Caffe latte, cappuccino etc.

Printre efectele adverse care pot să apară atunci când se depășește doza zilnică recomandată se numărără: tulburările de somn, stările de agitație, nervozitate, iritabilitate, tulburări gastrointestinale sau de ritm cardiac.

 

Sfatul nutriționistului 1: pentru a obține efectele protectoare cardiovasculare este indicat consumul cafelei preparate cu hârtie de filtru. Aceasta reține compușii diterpenici cu rol pro-aterogen și care are putea crește concentrația LDL-colesterolului în sânge.

 

Sfatul nutriționistului 2: alegeți momentul potrivit pentru a consuma cafeaua: în intervalul 10-12 pentru efectul energizant, consumată cu 30 de minute înainte de activitatea sportivă pentru utilizarea eficientă a resurselor energetice, respectiv cu 4 - 6 ore înainte de ora de culcare pentru a nu interfera cu instalarea și calitatea somnului.

 

Sfatul nutriționistului 3: cafeaua poate constitui un „vehicul” pentru excesul caloric provenit din zahărul adăugat în cafea, laptele, frișca sau diferitele siropuri și arome. În timp ce laptele poate aduce între 5 -10 calorii per lingură, plus nutrienți, laptele condensat pentru cafea, frișca, zahărul pot contribui la aportul caloric chiar și cu 50 de calorii goale pentru fiecare lingură.

 

Sfatul nutriționistului 4: acordați o mai mare atenție consumului de băuturi carbogazoase sau al ceaiurilor din comerț oferite copiilor. Pe lângă aportul crescut de zahăr, acestea pot induce efecte adverse asupra sănătății copiilor și prin aportul de cofeină.

Poftă bună la cafea!

 

Dorna Diet, din inimă pentru sănătatea ta!

 

 
Programare