ROmedic Cabinete medicale Vatra Dornei Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Vatra Dornei

Nutrienți VS Calorii

Nutrienți VS Calorii

Primul pas către o alimentație sănătoasă este să te concentrezi pe nutrienți și nu pe caloriile din mâncare atunci când faci alegerile alimentare.

 

Spre deosebire de tot ceea ce ne spune industria slăbitului, alimentele au rolul de a ne hrăni, reprezintă un vehicul pentru principiile nutriționale cu și fără valoare energetică, dar nu sunt un balaur cu două capete cum pretind unii.

 

Caloriile sunt de fapt o unitate de măsură și reprezintă energia care este stocată într-o substanță.

  • 1 g de proteine are 4 calorii

  • 1 g de glucide are tot 4 calorii

  • 1 g de grăsime are 9 calorii

  • 1 g de alcool are 7 calorii.

 

De aceea trebuie să avem grijă din ce alimente provine această energie calorică. E ușor să consumi calorii, dar nu e la fel de facil să îți aduci și toți micronutrienții (vitamine, minerale, antioxidanți, substanțe antiinflamatoare, cu proprietăți antitumorale etc.) de care are nevoie zilnic organismul, fără a depăși capacitatea organismului de a le consuma sau cum ne place să spunem, să le „ardem” .

 

Foamea apare și atunci când nu aducem suficienți nutrienți din alimente, chiar dacă din punct de vedere caloric stăm bine sau chiar ne-am depășit rația. Este modul organismului de a ne transmite că trebuie să mâncăm mai mult pentru a-i aduce aportul optim de vitamina K, de exemplu. Doar că el nu poate da un SMS să spună: mănâncă, te rog, o salată de frunzoase de culoare verde închis pentru a-mi lua doza de vitamină K. Și noi, răspundem la foame cu ce avem la îndemână (în niciun caz salata aia).

 

Sfatul nutriționistului:

  • De aceea e important să fii mereu cu câțiva pași înaintea mecanismului de foame fiziologică: Include la fiecare masă legume proaspete, gătite, în cantități cât mai mari

  • Consumă în cadrul meselor porții mici de alimente din cel puțin 3-4 grupe alimentare (legume non-amidonoase, surse de proteine, legume amidonoase, leguminoase sau cerealiere, lactate, grăsimi vegetale mono- și polinesaturate)

  • Propune-ți să mănânci cât mai multe alimente bogate în nutrienți, evitându-le pe cele sărace în principii nutritive, dar dense energetic, așa numitele surse de calorii „goale”

  • Astfel îți vei asculta organismul și îi vei da exact toți nutrienții de care are el nevoie, fără a te supraalimenta și nici nu vei simți senzația constantă, sâcâitoare de foame.

 

Pentru că meriți să te hrănești sănătos!

 
Programare