Dovezi privind vârsta epigenetică accelerată la pacienții cu SARS-CoV-2-pozitivi

Faptul că vârsta epigenetică ar fi influențată negativ de infecții virale este cunoscut din urma unor studii anterioare, ce au certificat modificările pe care virusuri precum HIV le au asupra organismelor afectate. În schimb, în cadrul infecției cu SARS-CoV-2, modificările pe care oamenii de știință le-au evidențiat au fost reglarea procesului de metilare a enzimei de conversie a angiotensinei 2 și a căilor fiziologice asociate cu producția și eliberarea de interferon.
Studiul a fost realizat prin analiza unor probe de sânge recoltate de la 413 pacienți ce au prezentat rezultate pozitive în urma efectuării testelor de SARS-CoV-2 și de la 232 de persoane sănătoase, a căror grade de metilare a ADN-ului au fost evaluate prin intermediul rețelelor de metilare EPIC. De asemenea, gradul de metilare a ADN-ului și lungimea telomerilor tuturor pacienților au fost calculate și cu ajutorul unor ceasuri epigenetice precum Horvath, Hannum și GrimAge PhenoAge. O potențială accelerare a vârstei epigenetice a fost determinată în urma comparației dintre vârsta pe care aceste instrumente epigenetice o detectau și vârsta cronologică a persoanelor analizate, astfel putând fi posibilă și evaluarea severității efectelor infecției COVID-19.
Studiul a evidențiat o corelație cu importanță statistică între ceasurile epigenetice și vârsta cronologică a participanților, observându-se un raport de 0,8 între cele două. În schimb, analiza telomerilor din cadrul celor două grupuri studiate a redat o corelație negativă, mai exact de - 0,6 la - 0,9. Comparativ cu persoanele sănătoase, majoritatea pacienților de peste 50 de ani care au prezentat ADN metilat au înregistrat o creștere semnificativă a contrastului dintre vârsta epigenetică și cea cronologică, același fenomen observându-se și în cadrul comparației dintre efectele formelor severe ale COVID-19 și cele mai puțin severe. Dintre toate ceasurile epigenetice analizate, GrimAge a evidențiat cea mai semnificativă diferență între cele două grupuri. În plus, accelerarea vârstei epigenetice a fost observată preponderent în fazele inițiale ale bolii, inversându-se parțial în cele de convalescență la anumiți pacienți.
sursa: News Medical
foto: Nhemz/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
- Inhibitorii unei proteine, foarte eficienți în atenuarea severității COVID-19
- Pierderea mirosului, raportată în 86% din cazurile ușoare de COVID-19
- Terminarea pandemiei COVID-19 ar putea fi influențată și de mediul din interiorul locuințelor noastre
- Insomnie după Covid 19
- Efecte secundare post Covid
- Am antecedente post Covid.Sunt înmărmurit.
- Simtul mirosului
- Gadilat in gat si tuse
- CT pulmonar
- Mici bule de emfizem - plamani ca o bucata de cascaval cu gauri
- Căderea excesivă a parului dupa Covid