Dozele reduse de vitamina D nu reduc riscul de infecție cu SARS-CoV-2 sau de a dezvolta forme severe de COVID-19

©

Autor:

Dozele reduse de vitamina D nu reduc riscul de infecție cu SARS-CoV-2 sau de a dezvolta forme severe de COVID-19

Suplimentele cu ulei de ficat de cod, ce conțin cantități mici de vitamina D, consumate în general în țările nordice în timpul iernii, pentru a preveni deficitul de vitamina D, nu au efecte protectoare împotriva riscului de a contracta virusul SARS-CoV-2 și nu pot preveni formele severe de COVID-19, arată un studiu publicat în jurnalul British Medical Journal (BMJ).
Studiul a inclus aproape 35.000 de participanți cu vârsta medie de aproximativ 45 de ani, majoritatea de sex feminin. Participanții au fost separați în mod aleatoriu în două grupuri: cei incluși în primul grup au urmat un tratament cu ulei de ficat de cod (cu o doză zilnică de 5 ml), în timp ce participanții din grupul secund au luat un medicament placebo. Participanții au completat o serie de chestionare care au inclus întrebări cu privire la datele personale, consumul de vitamina D și alte vitamine înainte de începerea studiului. Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de șase luni, timp în care participanții au fost urmăriți pentru a vedea dacă respectă tratamentul inițial, cât și dacă au dezvoltat COVID-19 sau o altă infecție respiratorie.

Majoritatea participanților au raportat că nu au folosit suplimente de vitamina D înainte de studiu, iar puțin peste o treime erau vaccinați împotriva COVID-19 cu minimum o doză de vaccin. Rezultatele au indicat faptul că riscul relativ de a dezvolta o formă severă de COVID-19 a fost mai mare în grupul celor tratați cu ulei de ficat de cod. În ceea ce privește numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, indiferent de gravitatea ulterioară a bolii, distribuția a fost egală între cele două grupuri de participanți la studiu.

Studiul demonstrează faptul că suplimentele de ulei de cod, care conțin cantități reduse de vitamina D, administrate pentru o perioadă de șase luni, nu oferă beneficii în prevenirea infecțiilor cu SARS-CoV-2 sau împotriva formelor severe de COVID-19.

 

Timpul relativ scurt de intervenție, ce nu a permis evaluarea efectele pe termen lung ale uleiului de ficat de cod, numărul redus de participanți incluși în studiu, cât și incapacitatea de a distinge efectele vitaminei D și ale acizilor grași omega-3 asupra rezultatelor pacienților, constituie limitările principale ale studiului.

sursa: News Medical
foto: Iryna Pohrebna/Shutterstock


Data actualizare: 13-09-2022 | creare: 13-09-2022 | Vizite: 336
Bibliografie
Can cod liver oil supplementation prevent COVID-19 and other acute respiratory infections?, https://www.news-medical.net/news/20220909/Can-cod-liver-oil-supplementation-prevent-COVID-19-and-other-acute-respiratory-infections.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vitamina D ne poate proteja de răceli și gripă
  • Somnul și vitamina D în managementul durerii cronice
  • Aportul de vitamina D - este necesară o actualizare a îndrumărilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum