Dozele reduse de vitamina D nu reduc riscul de infecție cu SARS-CoV-2 sau de a dezvolta forme severe de COVID-19
Autor: Domșa Dariana
Suplimentele cu ulei de ficat de cod, ce conțin cantități mici de vitamina D, consumate în general în țările nordice în timpul iernii, pentru a preveni deficitul de vitamina D, nu au efecte protectoare împotriva riscului de a contracta virusul SARS-CoV-2 și nu pot preveni formele severe de COVID-19, arată un studiu publicat în jurnalul British Medical Journal (BMJ).
Studiul a inclus aproape 35.000 de participanți cu vârsta medie de aproximativ 45 de ani, majoritatea de sex feminin. Participanții au fost separați în mod aleatoriu în două grupuri: cei incluși în primul grup au urmat un tratament cu ulei de ficat de cod (cu o doză zilnică de 5 ml), în timp ce participanții din grupul secund au luat un medicament placebo. Participanții au completat o serie de chestionare care au inclus întrebări cu privire la datele personale, consumul de vitamina D și alte vitamine înainte de începerea studiului. Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de șase luni, timp în care participanții au fost urmăriți pentru a vedea dacă respectă tratamentul inițial, cât și dacă au dezvoltat COVID-19 sau o altă infecție respiratorie.
Majoritatea participanților au raportat că nu au folosit suplimente de vitamina D înainte de studiu, iar puțin peste o treime erau vaccinați împotriva COVID-19 cu minimum o doză de vaccin. Rezultatele au indicat faptul că riscul relativ de a dezvolta o formă severă de COVID-19 a fost mai mare în grupul celor tratați cu ulei de ficat de cod. În ceea ce privește numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, indiferent de gravitatea ulterioară a bolii, distribuția a fost egală între cele două grupuri de participanți la studiu.
Studiul demonstrează faptul că suplimentele de ulei de cod, care conțin cantități reduse de vitamina D, administrate pentru o perioadă de șase luni, nu oferă beneficii în prevenirea infecțiilor cu SARS-CoV-2 sau împotriva formelor severe de COVID-19.
Timpul relativ scurt de intervenție, ce nu a permis evaluarea efectele pe termen lung ale uleiului de ficat de cod, numărul redus de participanți incluși în studiu, cât și incapacitatea de a distinge efectele vitaminei D și ale acizilor grași omega-3 asupra rezultatelor pacienților, constituie limitările principale ale studiului.
sursa: News Medical
foto: Iryna Pohrebna/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un nou studiu confirmă eficiența și protecția pe termen lung a dozei booster a vaccinului bivalent BA.1
- Tinerii spitalizați pentru COVID-19 pot dezvolta forme severe ale bolii
- O nouă meta-analiză calculează incidența diabetului nou apărut la supraviețuitorii COVID-19
- Cum sunt afectate gravidele de variantele SARS-COV 2
- Vitamina D, va rog sa ma lamuriti
- Suplimente copii in anotimpurile racoroase
- Vitamina d
- Întrebare/ D3 recomandări
- Analiza Vitamina D
- Durere in piept/ lipsa vitamina d
- Hipovitaminoza D