ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihiatrie Psihiatrie Bucuresti

Diferenta intre Stres, Anxietate si Ingrijorare

Autor: Dr. Tololoanca Elian-Mihnea

Desi au elemente commune exista diferente intre cele trei. Va prezentam cateva trucuri pentru a va putea ajuta sa convietuiti cu ele.

Trei din patru oameni raporteaza ca se simt stresati la un moment dat.

CE ESTE INGRIJORAREA?

Este atunci cand mintea rumineaza la ganduri negative, scenarii cu deznodamant incert, sau negativ.

Ingrijorarea tinde sa fie compusa din ganduri obsesive, repetitive. Este componenta cognitiva a anxietatii. Pe scurt ingrijorarea are loc in mintea noastra, nu in corp.

Cum functioneaza ingrijorarea?

Ingrijorarea este un atribut bun,  Avand functie importanta in viata noastra.

Atunci când ne gândim la o situație incertă sau neplăcută - cum ar fi imposibilitatea de a plăti chiria sau de a avea rezultate slabe sau a pica un examen - creierul nostru devine stimulat. Tot creierul ne calmeaza atunci când ne facem griji. Este foarte probabil ca grija/ingrijorarea să ne determine să rezolvăm probleme sau să luăm măsuri adecvate, ambele fiind lucruri pozitive. Grija este un mod prin care creierul tău poate gestiona problemele pentru a te menține în siguranță,

Iti prezentam trei directii care să te ajute in a gestiona grijile/ingrijorarile:

  • Acordă-ți un „buget” pentru a sta ingrijorat o perioadă de timp în care îți permiți să îți faci griji pentru o problemă. Când timpul s-a epuizat (începe cu 20 de minute), redirecționeaza-ti în mod conștient gândurile.
  • Când observi că iti faci griji pentru ceva, treci la pasul urmator si ia masurile adecvate pentru acesta
  • Scrie-ți grijile. Cercetările au arătat că doar 8 până la 10 minute in care iti scrii ingrijorarile te pot ajuta la calmarea gândurilor obsesive.

Aminteste-ti: Grija este utilă doar dacă duce la schimbare, nu și dacă se transformă în gânduri obsesive.

CE ESTE STRESUL?

Stresul este un răspuns fiziologic conectat la un eveniment extern. Pentru ca ciclul de stres să înceapă trebuie să existe un stresor. Acesta este, de obicei, un fel de circumstanță externă, cum ar fi un termen de lucru sau un test medical înfricoșător. Stresul este definit ca o reacție la schimbările sau factorii de mediu care depășesc resursele adaptative ale individului,

Cum functioneaza stresul?

În timpurile preistorice stresul era un răspuns natural la o amenințare, cum ar fi auzirea unui prădător în tufișuri. Astăzi, acesta încă solicită un răspuns comportamental, care îți activeaza  sistemul limbic și se eliberează adrenalină și cortizol, substante care ajută activarea creierului și corpului pentru a face față amenințării.

Printre simptomele de stres se numără ritmul cardiac rapid, palmele umede și respirația superficială. Stresul s-ar putea simți bine la început, pe măsură ce adrenalina și cortizolul îți inundă corpul, a spus dr. Marques. Este posibil să fi experimentat beneficiile stresului în timp ce ai alergat prin trafic pentru a ajunge la o întâlnire sau ai rezolvat o sarcină importantă în ultima oră. Acesta se numește „stres acut” și graba s-a stins când s-a rezolvat situația (adică misiunea a fost indeplinita ).

Pe de altă parte, stresul cronic este atunci când corpul tău rămâne în acest mod de luptă sau de “zbor” continuu (de obicei, deoarece situația nu se rezolvă, ca în cazul stresorilor financiari sau a unui șef provocator). Stresul cronic este legat de problemele de sănătate, cum ar fi problemele digestive, un risc crescut de boli de inimă,  o slăbire a sistemului imunitar, etc.

CE ESTE ANXIETATEA?

Dacă stresul și îngrijorarea sunt simptomele, anxietatea este punctul culminant. Anxietatea are un element cognitiv (îngrijorare) și un răspuns fiziologic (stres), ceea ce înseamnă că simțim anxietate atât în ​​mintea noastră, cât și în corpul nostru. „În unele moduri”, a spus dr. Marques, „anxietatea este ceea ce se întâmplă atunci când aveți de-a face cu multe griji și cu mult stres.”

Cum funcționează anxietatea?

Iti amintestii ca  stresul este un răspuns natural la o amenințare? Ei bine, anxietatea este același lucru ... cu excepția faptului că nu există nici o amenințare.

„Anxietatea în unele moduri este un răspuns la o alarmă falsă”, a spus dr. Marques, descriind o situație, de exemplu, în care te prezinti la locul de muncă și cineva iti aruncă o privire. Începi să ai toată fiziologia unui răspuns la stres, deoarece iti spui că șeful tau este supărat pe tine  sau că slujba ta  ar putea fi în pericol. Sângele curge cu viteza sporita, adrenalina pompează, corpul tău se află întro stare de luptă sau de “zbor” - dar nu există prădător în tufișuri.