ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihiatrie Psihiatrie Bucuresti

Sistemul glimfatic si detoxifierea creierului

Autor: Dr. Baloescu Alexandrina

Exista tot mai multe voci care apreciaza ca anxietatea este legata de neuroinflamatie. Iata cateva intrebari la care se cauta raspuns: „Care sunt cauzele neuroinflamatiei si elementul trigger pentru ea?”, „Cum se poate amplifica drenajul, restaurarea functiei si diminuarea anxietatii?”

Sunt in crestere acuzele de „ceata mentala” (brain fog) in general, dar si patologii severe ca scleroza multipla, boala Parkinson.

Un studiu din 2005 efectuat pe sange din cordonul ombilical al noului nascut a identificat 284 diferite substante chimice. Se noteaza expunerea in crestere la aluminiu, mercur, plumb, cadmiu, ierbicide, pesticide. Gliphosatul este un factor important in cresterea frecventei bolilor cronice, ca si materialele plastice, ftalatii, poluantii organici, electrosmogul.

Exista discutii in legatura cu faptul ca electrosmogul afecteaza creierul si poate fi un trigger pentru anxietate si neuroinflamatie.

Evolutia noastra personala face ca acestea sa ne afecteze in mod diferit, dar in timp ele se acumuleaza in corpurile noastre. Se acumuleaza in creier, inima sau intestin, ficat sau tesut gras. Un stil de viata ce permite detoxifiere este cheia preventiei sau a recuperarii dupa o boala cronica.

In 2015 s-a descoperit sistemul limfatic de la nivelul creierului, numit sistem glimfatic- (glial-dependent lymphatic system). Celulele gliale, in special astrocitele reglementeaza fluxul de apa si limfa din creier pe timpul noptii. In timpul somnului, noaptea creierul se micsoreaza cu circa 60% datorita acestui drenaj limfatic. Astrocitele au pe membrana lor niste canale la nivelul carora proteina canalului de apa, aquaporina 4, regleaza fluxul de apa si limfa care scalda neuronii.

Aceasta este calea de alimentare a neuronilor, dar si calea de indepartare a reziduurilor metabolice. Acumularea de reziduuri duce la neurodegenerare  care determina simptome specifice si apoi afectiuni ale sistemului nervos.

Amigdalele faringiene au legatura cu sistemul glimfatic. Specialistii in terapie neuronala folosesc o tehnica injectabila utila in cazul unei infectii amigdaliene sau la nivelul cicatricii dupa tonsilectomie. Aceasta metoda aplicata la nivelul cicatricii amelioreaza drenajul limfatic cerebral si ajuta la restaurarea somnului. Se injecteaza procaina, un anestezic local, care permite indepartarea cicatricii, imbunatateste circulatia si drenajul limfatic, ajuta la resetarea potentialului electric membranar al celulelor disfunctionale. Celulele disfunctionale sau cu toxine au potential membranar scazut ceea ce diminua posibilitatea de a stimula un potential de actiune, si prin urmare determna o comunicare deficitara intercelulara.