ROmedic Cabinete medicale Dragasani Cabinete Laborator de analize Laborator de analize Dragasani

Pregatirea pacientului pentru recoltarea de analize

Autor: DR. Cuculici Eleonora
Analizele medicale furnizeaza informatii asupra functionalitatii diferitelor organe si asupra starii de sanatate sau boala ce afecteaza organismul.Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie sa apeleze obligatoriu la medicul curant(medic de familie sau specialist)care-i cunoaste antecedentele, aceste rezultate fiind doar o etapa in stabilirea diagnosticului de certitudine.
Pentru ca analizele sa reflecte cu adevarat starea reala a functionarii organismului,pe langa performantele laboratorului(personal calificat,aparatura de ultima generatie,rezultate exceptionale la testarea competentei)este foarte importanta pregatirea pacientului inaintea recoltarii.
Analizele se fac la solicitarea medicului de familie,a medicului specialist din ambulatoriul de specialitate sau in conditiile spitalizarii.
Exista si analize profilactice pentru angajare sau examene medicale periodice ,sau analize facute din proprie initiativa ,pantru a verifica starea de sanatate,fara trimitere de la un medic sau institutie.
-Indiferent de motivele pentru care dorim sa facem analize,pacientul se prezinta la laborator dimineata
intre orele 7.30-9.30,perioada optima pentru recoltarea produselor biologice.
Exista variatii diurne importante ale multor analiti;sunt situatii speciale,solicitate de medicul prescriptor,cand proba de sange se recolteaza la o anumita ora.
-Probele de sange se recolteaza pe nemancate(inante de ingestia oricarui aliment solid sau lichid),iar cu o seara inainte ultima masa nu trebuie sa depaseasca ora 18.00 si sa fie cat mai frugala.Nerespectarea acestor conditii duce la modificarea "claritatii" serului/plasmei cu foarte mari erori ale rezultatelor.
-Probele de sange nu se recolteaza dupa efort fizic.Plansul,emotiile,frica pot influenta multi parametri.
-Repausul sexual cu minim 48 ore inainte de recoltare si pentru barbati minim 7 zile de la un eventual tuseu rectal sau masaj prostatic,previn modificari importante pentru o serie de parametrii,chiar daca se determina din sange.
-Daca urmati un tratament medicamentos de mai mult timp(chiar si vitamine sau energizante) atentionati medicul care interpreteaza analizele dumneavoastra.
ATENTIE! Dupa terminarea recoltarii sangelui prin punctie venoasa,respectati indicatiile asistentei care a recoltat:nu indoiti antebratul,mentineti presiune pe locul punctiei cu doua degete timp de 5 minute,tineti bratul intins,nu frectionati locul de unde vi s-a recoltat sange.Nu va imbracati hainele si nu ridicati greutati decat dupa ce v-ati asigurat ca s-a oprit sangerarea .Daca sangerarea se prelungeste peste cele 5 minute,adresati-va asistentei de la punctul de recoltare.
Informatiile despre modul de autorecoltare a analizelor si recipientele sterile necesare vor fi date de personalul laboratorului , fiecarui pacient.
 
Programare