ROmedic Cabinete medicale Sibiu Ortodonție și ortopedie dento-facială Ortodonție și ortopedie dento-facială Sibiu

Ortodonție și ortopedie dento-facială în Sibiu

ORTODONTIE

Dr. Nasser Hamdan-Medic specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala


Ortodontia este specialitatea care se ocupa cu indreptarea pozitiei dintilor. Tratamentul ortodontic implica aplicarea unor presiuni usoare asupra dintilor in crestere sau care deja au crescut, prin intermediul unui aparat dentar. Varsta cea mai potrivita pentru a merge la ortodont este 8-9 ani. La aceasta varsta oasele maxilare cresc mai repede si sunt mai elastice, de aceea indreptarea lor si a pozitiei dintilor se realizeaza mai usor. Puteti insa beneficia de tratament ortodontic la orice varsta. Trebuie sa retineti ca la varsta adulta tratamentul dureaza mai mult datorita faptului ca oasele maxilare nu mai au elasticitatea din copilarie.


Exista doua tipuri de aparate dentare : fixe si mobile.
1. Aparatul dentar mobil
Este recomandat copiilor, putând fi indepartat la indicaţiile medicului ortodont. Se foloseşte în intervalul de vârstă cuprins între 5-7 ani ( după apariţia primului molar permanent ) și până la 11-12 ani, practic atâta timp cât există pe arcadă dinți de lapte. Este realizat dintr-un material plastic (acrilic) transparent sau viu colorat pentru a fi mai atractiv pentru copii.
Rolul sau este de a stimula creşterea oaselor maxilare pentru ca dinţii definitivi să aibă suficient spaţiu să erupă neînghesuiţi pe arcadă. În situaţia în care anomalia dento-maxilară este mai severă, tratamentul ortodontic este continuat cu un aparat ortodontic fix pentru obţinerea unor rezultate corecte și definitive.
2. Aparate dentare fixe (foto 2; foto 3). Sunt de mai multe tipuri:
-aparat dentar fix cu bracket-uri metalice
-aparat dentar fix cu bracket-uri ceramice
-aparat dentar fix cu bracket-uri metalice si ceramice
-aparat dentar fix cu bracket-uri din safir
Aparatul dentar fix cu bracket-uri metalice - este aparatul cel mai răspândit în întreaga lume și purtat mai ales de adolescenţi.Bracket-urile sunt realizate din aliaje de oțel inoxidabil, arcul este metalic. Ceea ce le face să devină atractive pentru adolescenţi și să le confere un aspect vesel sunt modulele (elastice ce ţin fixat arcul în bracket) , care pot avea culori diferite și pot fi schimbate la fiecare control.
Aparatul dentar Safir - este discret, aproape invizibil, bratele sale fiind realizate dintr-un cristal transparent din safir, care il fac aprope invizibil, desi se monteaza pe partea exterioara a dintilor.Nu se coloreaza. Spre deosebire de bratele din ceramica, pe suprafata carora se poate acumula placa bacteriana, bratele aparatului dentar Safir raman incolore pe tot parcursul tratamentului, datorita structurii microcristaline si a suprafetei lor uniforme. Este foarte usor de purtat. Desi actioneaza in acelasi mod ca aparatele fixe metalice sau ceramice, materialul din care este realizat aparatul dentar Safir il face mai confortabil si mai usor de purtat pe intreaga durata a tratamentului.Listă servicii:


Medici/terapeuți:

 
Programare