ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Ginecologie & Obstetrică Ginecologie & Obstetrică Cluj-Napoca

Tu cand ai facut ultima data un examen Papanicolau?

Autor: Dr. Ignat dana
Cancerul de col uterin este unul din cancerele cele mai frecvent intalnite la femei (ocupa locul 2 la nivel mondial).

Romania se afla pe primul loc in Europa atat ca incidenta(3500cazuri noi/an) cat si ca mortalitate(~2000decese anual). Altfel spus in Romania mor zilnic 6 femei datorita cancerului de col uterin. Un fapt ingrijorator in Romania: 53% din femeile intervievate in cadrul unui studiu efectuat in 2009 nu cunosteau nici o metoda de preventie a acestui cancer.

Ce este colul uterin?
Colul uterin(cervixul) reprezinta segmentul inferior al uterului care face legatura dintre uter si vagin

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin?
Infectia cu virusul HPV( este principalul factor de risc). Sunt depistate la ora actuala peste 100 de tipuri(tulpini) diferite, dintre care peste 30 cu dezvoltare la nivel genital.
Alti factori de risc:

-lipsa testarii regulate PAP/BPN

-fumatul

-scaderea imunitatii

-viata sexuala promiscua, debut precoce al vietii sexuale

-utilizarea prelungita de contraceptive orale 5ani.

Care sunt simptomele cancerului de col uterin?
In cele mai multe cazuri cancerul de col uterin este asimptomatic, dar pot aparea simptome nespecifice cum ar fi:

-sangerari intermenstruale

-sangerari la contact sexual sau in timpul examinarii ginecologice

-sangerari in menopauza

-scurgeri vaginale abundente

-dureri pelvine

-dureri la contact sexual.

Toate aceste simptome pot aparea si in alte situatii( inflamatii, infectii etc), de aceea trebuie consultat medicul ginecolog inainte de a intra in panica.

Ce poti face?
Te poti programa la un consult la medicul specialist ginecolog pentru o consultatie de specialitate si recoltare pentru test PAP.

Testul Papanicolau(PAP,BPN, citologie cervicala) este o metoda de diagnostic prin care, in timpul consultului ginecologic, se recolteaza prin periere, celule de la nivelul suprafetei colului uterin si a canalului endocervical( canal care strabate colul uterin), care apoi sunt examinate la microscop de catre un medic specialist. Acest test are ca scop detectarea unor modificari ale celulelor care pot fi benigne (in infectii, inflamatii), precanceroase (displazii),sau maligne (cancer de col uterin).

Cand si cat de des se recomanda sa se faca testul Papanicolau?
Testarea trebuie initiata intre 20 si 30 ani si se efecteaza 1 test anual.Noile recomandari ale Societatii Americane de Cancer spun ca dupa varsta de 30 ani poti spatia la 2 pana la 3 ani recoltarea citologiei cervicale, dar asta in conditiile in care exista 3 rezultate anterioare normale si exista o legatura stransa medic-pacienta (in sensul ca pacienta este instiintata ca a venit momentul sa repete testul Papanicolau, lucru care din pacate la noi nu se practica). Pentru pacientele infectate cu virusul HIV sau prezinta alte boli imunosupresoare se fac testari anuale

Dupa 70 ani, femeile cu 3 teste PAP succesive normale si fara teste anormale in ultimii 10 ani pot sa opreasca testarea.
Femeile care sunt histerectomizate total (adica s-a extirpat chirurgical uterul) pentru o afectiune benigna nu mai trebuie sa faca testul Papanicolau.
Pacientele care sunt insa histerectomizate subtotal (adica colul a ramas pe loc) urmarirea trebuie sa continue. Asadar doamnelor, cele care ati avut o interventie chirurgicala pe uter, este foarte important sa stiti exact ce operatie s-a practicat.

Conditii de recoltare PAP/BPN/citologie
Nu exista reguli stricte, dar in general se recomanda ca recoltarea sa se faca la jumatatea ciclului.Nu se recolteaza pe perioade de menstruatie, sangerari active ale tractului genital.Se recomanda ca 2-3 zile anterioare efectuarii testului sa se evite dusuri intravaginale, contacte sexuale, metode contraceptive vaginale.

Ce se intamlpla daca rezultatul PAP este anormal?
Daca rezultatul BPN/PAP este anormal, medicul ginecolog poate recomanda efectuarea unor teste diagnostice suplimentare, sau a unui tratament medicamentos sau tratament chirurgical minim invaziv,in functie de de rezultat.

In concluzie:

Cancerul de col uterin poate afecta orice femeie care este/a fost sexual activa.

Cea mai buna aparare impotriva cancerului de col uterin o reprezinta depistarea precoce.

Diagnosticarea in stadii incipiente iti ofera cea mai buna sansa de a face ceva si implicit de a-ti salva viata.
 
Programare