ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Ginecologie & Obstetrică Ginecologie & Obstetrică Cluj-Napoca

Condiloamele acuminate

Multe din paciente se sperie cand descopera aparitia unor tumorete la nivelul organelor genitale si pentru ca frecvent ele sunt diagnosticate ca fiind condiloame, cred ca ar fi util sa va ofer cateva infornmatii.

Ce sunt?
Sunt niste leziuni produse de infectia cu HPV, cel mai frecvent fiind implicate subtipurile 6, 11.

Ce aspect clinic au?
Pot avea aspect clinice variate: de la papule (tumorete)mici, convexe, cu suprafata neteda, pana la un aspect conopidiform.

Unde se pot dezvolta?
Cel mai frecvent condiloamele apar la nivelul labiilor mari si mici, introid vaginal, clitoris, pereti vaginali; pot sa se dezvolte si la nivelul meatului uretral, perianal.

Cum se diagnosticheaza?
In general condiloamele sunt diagnostiacate prin inspectie clinica.Biopsierea lor se impune numai daca se suspecteaza coexistenta unei leziuni maligne.De asemenea nu se impune tipizarea HPV (adica stabilirea subtipului HPV) de rutina pentru un diagnostic complet.

Care este evolutia lor si cum se trateaza?
Ca si evolutie naturala condiloamele pot sa ramana nemodificate, sau pot sa creasca, sau pot uneori sa dispara spontan.
Majoritatea pacientelor prefera sa trateze leziunile, alternativele fiind urmatoarele:
-aplicare de solutii sau unguente direct pe leziuni: Condyline, Aldara, Acid tricoloracetic
-cauterizare
-crioterapie
-ablatie cu laser
Solutia terapeutica se alege in functie de localizarea condiloamelor, dimensiunea lor, preferinta pacientei,experienta medicului si nu in ultimul rand daca pacienta este gravida sau nu.
Este important sa retineti ca tratamentul practic se adreseaza efectului produs de infectia cu virusul HPV si, ca prin acest tratament nu eradichez infectia cu HPV. Retineti faptul ca este o boala cu transmitere sexuala si ca desi leziunile vor disparea in urma tratamentului , pot sa apara recurente.

Afecteaza posibiltatea de a ramane gravida?
Nu: nu exista nici un motiv pentru care, odata tratate de aceasta patologie, in viitor sa nu puteti ramane gravida si sa aveti un copil sanatos.
 
Programare