ROmedic Cabinete medicale Toplita Cabinete Gastroenterologie Gastroenterologie Toplita

Pregătire pentru colonoscopie

Pregătirea pentru colonoscopie cu FORTRANS


Pentru reuşita explorarii este necesară o evacuare completă a conţinutului intestinului gros (colonului). Pentru a elimina toate resturile de materii fecale se recomandă ingestia unei soluţii pe care o veţi prepara chiar dumneavoastră, dupa instrucţiunile de mai jos. Această soluţie va fi integral evacuată, provocând o diaree (necesară), astfel încât mucoasa intestinală va fi perfect curată, uşurând explorarea completă a colonului şi oferind medicului cele mai bune condiţii pentru o intervenţie de calitate.
În cele 3 zile anterioare explorării se interzice consumul de vegetale - salată verde, spanac, fructe şi legume cu coajă şi seminţe (roşii, struguri, pepene roşu, ardei, căpşune, fructe de pădure, kiwi, seminţe de in, susan, mac), cărbune medicinal, uleiuri laxative, preparate medicamentoase pe bază de fier. În ziua dinaintea explorării se poate mânca obişnuit, numai până la ora 15. Dupa această oră nu este permisă decât ingestia de lichide limpezi, ceai îndulcit, apă minerală, cafea slabă.
Pentru prepararea soluţiei aveţi nevoie de 4 plicuri Fortrans (acestea se procură de la orice farmacie), care se vor dizolva în 4 l apă (1 plic la 1 l apă); soluţia se poate păstra/ răci la frigider; în soluţie puteţi adăuga zeamă de lămâie, zahăr, suc de grapefruit, portocale.
• Pentru colonoscopia programată în cursul dimineţii - orele 6-9: începând cu ora 17:00, cu o zi înaintea explorării, se beau 4 litri Fortrans (fiecare plic de Fortrans se dizolvă într-un litru de apă), întrun ritm cât mai constant. Ritmul lent, constant previne balonarea abdominală, greaţa şi voma (aceasta din urmă nu este de dorit deoarece se poate pierde din substanţa activă). Beţi substanţa în ritmul convenabil dumneavoastră.
• Pentru colonoscopia programată în cursul dimineţii -orele 9-12: începând cu ora 19:00, cu o zi înaintea explorării, se beau 2 litri Fortrans (fiecare plic de Fortrans se dizolvă într-un litru de apă), întrun ritm cât mai constant. Ritmul lent, constant previne balonarea abdominală, greaţa şi voma (aceasta din urmă nu este de dorit deoarece se poate pierde din substanţa activă). Beţi substanţa în ritmul convenabil dumneavoastră. A doua zi dimineaţă, începand cu ora 5.00, se bea restul de soluţie -2 litri Fortrans – acesta trebuie terminat până la orele 7.00
• Pentru colonoscopia programată la orele 12-15: începând cu ora20:00, cu o zi înaintea explorării, se beau 2 litri Fortrans (fiecare plic de Fortrans se dizolvă într-un litru de apă), într-un ritm cât mai constant. Ritmul lent, constant previne balonarea abdominală, greaţa şi voma (aceasta din urmă nu este de dorit deoarece se poate pierde din substanţa activă). Beţi substanţa în ritmul convenabil dumneavoastră. A doua zi dimineaţă, începand cu ora 8.00, se bea restul de soluţie – 2 litri Fortrans – acesta trebuie terminat până la orele 10.00
• Pentru colonoscopia programată în cursul după-amiezei -orele 15-18: începând cu ora 21:00, cu o zi înaintea explorării, se beau 2 litri Fortrans (fiecare plic de Fortrans se dizolvă într-un litru de apă), întrun ritm cât mai constant. Ritmul lent, constant previne balonarea abdominală, greaţa şi voma (aceasta din urma nu este de dorit deoarece se poate pierde din substanţa activă). Beţi substanţa în ritmul convenabil dumneavoastră. A doua zi dimineaţă, începand cu ora 11.00, se bea restul de soluţie -2 litri Fortrans – aceştia trebuie terminaţi până la orele 13.

În final, obiectivul este eliminarea unui scaun apos, aproape limpede. În cazuri rare, dacă scaunul nu este apos, explorarea este dificil de efectuat şi este bine să contactaţi medicul gastroenterolog prin telefon înainte de a veni la explorare; de asemenea, există posibilitatea ca pacientul să mai bea un litru de substanţă până când scaunul devine complet lichid.


Pacientul trebuie să cunoască următoarele:
• explorarea durează în medie 15-30 de minute; explorarea poate dura mai mult în cazul în care pacientul are intervenţii chirurgicale abdominale în antecedente sau când se efectuează şi o manevră terapeutică - de ex. excizia unui polip colonic.
• este important ca medicul endoscopist să cunoască bolile de care aţi suferit anterior, intervenţiile chirurugicale şi toate medicamentele pe care le folosiţi în mod constant;
• de regulă se efectuează medicaţie antialgică şi/sau sedativă în scopul creşterii confortului explorării şi de aceea este necesar ca pacientul să vină însoţit; în plus, nu este permisă conducerea maşinii până a doua zi. În această situaţie pacientul poate fi găzduit în staţionarul clinicii cât este necesar.
Dacă din diverse motive explorarea nu se poate efectua, vă rugăm să sunaţi pentru a anula programarea.