Dr. Michael Hantes (vicepreşedinte ESSKA): Este o mare evoluţie în jurul patologiei genunchiului

Data publicării: 11-05-2023

Dr. Michael Hantes (vicepreşedinte ESSKA): Este o mare evoluţie în jurul patologiei genunchiului Vicepreşedintele Societăţii Europene pentru Traumatologie Sportivă, Chirurgia Genunchiului şi Artroscopie (ESSKA), dr. Michael Hantes, a declarat, miercuri, în deschiderea celei de-a opta ediţii a Cursului Internaţional de Ortopedie de la Târgu Mureş, că în ultimii ani s-a înregistrat o mare evoluţie în jurul patologiei genunchiului, cum ar fi transplantul de menisc sau procedurile de regenerare a cartilajului.

"Chiar mă bucur că sunt aici, la Târgu Mureş. Cred că acesta este un curs foarte important despre patologia genunchiului şi va fi deosebit de util pentru tinerii chirurgi, deoarece sunt destul de sigur că vor învăţa multe despre procedura în cazul cartilajelor, ligamentelor, protecţia genunchiului, osteotomia genunchiului. (...) Sunt sigur că tinerii chirurgi vor învăţa multe despre toată această patologie. Şi acesta este cel mai bun mod, deoarece conţine şi o parte practică pentru a participa şi a putea face singuri aceste proceduri. (...) Medicina şi ortopedia specială au făcut multe progrese în ultimii 20 de ani. Este complet diferită de ceea ce era acum 20 de ani. Îmi amintesc că, pe când eram rezident, toate aceste proceduri erau necunoscute, de exemplu, transplantul meniscal sau procedurile de cartilaj. Deci, este o mare evoluţie în jurul patologiei genunchiului", a declarat dr. Michael Hantes, care răspunde de partea de chirurgie ortopedică în cadrul ESSKA.

Doctorul a arătat că cel mai bun sfat pentru pacienţi este să găsească chirurgi bine pregătiţi inclusiv prin cursul de la Târgu Mureş Mureş, fiindcă acesta "este cel mai bun lucru pe care îl pot avea".

În privinţa viitorului ortopediei şi traumatologiei, dr. Michael Hantes consideră că va fi complet diferit de ceea ce există acum şi că inteligenţa artificială va revoluţiona domeniul.

"Sunt sigur că în viitor va fi complet diferit de ceea ce este astăzi. Şi, probabil, principalul lucru că va schimba lucrurile, va fi inteligenţa artificială. Şi asta va revoluţiona total practica noastră. Şi, cel mai probabil, vom pune într-un dispozitiv toate datele, datele demografice ale pacienţilor, toate aceste lucruri şi probabil că aparatul va lua o decizie pentru noi. Şi, cine ştie, poate peste câţiva ani ne vor face operaţia. Vom vedea", a susţinut vicepreşedintele European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy.

Organizatorul celei de-a opta ediţii a Cursului Internaţional de Ortopedie arthroms.ro, profesor universitar doctor Tiberiu Băţagă, şeful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, a arătat că în cadrul manifestării vor fi prezentate şi o serie de noi proceduri.

"Vor fi aduse câteva proceduri noi, printre care un sistem eHealth, care este o concepţie absolut nouă, prin care se face un program personalizat pentru pacient, care poate să fie monitorizat preoperator şi postoperator. Deci în felul acesta nu mai este nevoie de un kinetoterapeut. De asemenea, avem ceea ce se numeşte realitatea virtuală augmentată, un soft medical pe care noi, Universitatea de Medicină, îl pregătim pentru zona de digi şi, în acelaşi timp, vor fi prezentate noi modalităţi prin realitatea virtuală de educaţie în domeniul artroplastiei genunchiului, reconstrucţie de ligamente încrucişate anterior. Toate acestea sunt foarte bune pentru că se asigură, cum spunem noi, antrenamentul tinerilor colegi în aşa fel încât aceste noi proceduri să fie din ce în ce mai mult utilizate de ei în secţiile în care lucrează şi bineînţeles, cu materialele adecvate", a arătat dr. Băţagă.
Sursa: Agerpres, 11-05-2023, Vizualizari 394
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.