ROmedic Cabinete medicale Timișoara Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Timișoara

Ce se întâmplă mai exact în cabinetul psihologului?

Ce se întâmplă mai exact în cabinetul psihologului?
Autor: psih. Cristina Dragotoniu
Ce se întâmplă mai exact în cabinetul psihologului?
Sunt persoane care, deși simt nevoia să stea de vorbă cu cineva, datorită unor gânduri apăsătoare sau unor stări care le creează disconfort, să ezite, neștiind ce se întâmplă de fapt acolo. Pentru aceia care se regăsesc în această situație, vin cu detalii, astfel încât să le fie de folos.
1. Așadar, dragă cititorule, odată intrat în cabinetul psihologului, trebuie să știi în primul rând că îți este asigurată confidențialitatea.
2. Un alt aspect important este că, deși aici se fac evaluări, de fapt nu ești judecat! Evaluările au ca scop o mai bună cunoaștere a personalității tale, credințelor și valorile personale, astfel încât ajutorul din partea psihologului să fie cu adevărat eficient.
3. Da, trecut de acest prag, ai făcut într-adevăr un pas important, dar greul de-abia acum începe. A munci cu sinele este/poate fi un drum anevoios. Totuși, dacă îți dorești cu adevărat schimbarea, eliberarea, transformarea înseamnă cam jumătate din muncă realizată. De acum, nu ești singur! Ai un partener care te ascultă (eliberare), te ghidează (astfel încât să înțelegi mai ușor realitatea-conștientizare), te susține (în demersul transformării), iar acestea înseamnă cealaltă jumătate. La finalul acestui drum, vei descoperi că ești altcineva, mai relaxat, mai calm, împăcat cu sine, luând deciziile optime acasă, la muncă sau în mediul social.
Cât timp trebuie să merg la psiholog?
Toate acestea se petrec în timp, existând o schemă de lucru. Omul este cel mai complex sistem, așadar o singură ședință nu este de ajuns. Nu poate fi indicat un număr de ședințe, ca fiind valabil pentru toată lumea. Deoarece fiecare dispune de propria unicitate, are nevoie deasemenea de un plan de intervenție adaptat la ritmul său de lucru cu sine și la obiectivul/ele urmărit/e.
Iată o schemă de lucru orientativă:
1. Prima etapă este cea în care se stabilește relația terapeutică. Tot acum, este necesară o cunoaștere cât mai amplă a peroanei/persoanelor care solicită ajutor. De exemplu, în cazul în care părinții vin pentru copilul lor, este necesar a fi cunoscut întreg contextul familial (persoanele cu care locuiește acesta) și dinamica familiei. Pentru aceasta sunt necesare câteva ședințe (aproximativ 3; nu este un număr exact).
2. În următoarea etapă se stabilesc obiectivele, de comun acord. (cam 1 ședință)
3. Fiind cunoscute obiectivele, va fi elaborat un plan de intervenție. (1 ședință)
4. Următorul pas este apogeul, fiind chiar realizarea intervenției. (cât este necesar)
5. Ultimul pas este cel în care are loc evaluarea finală, pentru vedea în ce măsură obiectivele au fost atinse. Este posibil, ca în această etapă să se constate că este necesară și stabilirea altor obiective sau pur și simplu că persoana a devenit ceea ce dorea și obiectivele au fost atinse. (1, 2 ședințe- de la caz la caz)
Un calcul simplu ne duce la minim 6 ședințe (pentru a avea și un rezultat dorit ).
Așadar, este necesară răbdare din partea psihologului, dar mai ales din partea celui/celor care cer ajutor. Oricât ar părea de greu de escaladat acest munte, merită tot efortul!
Pe aceia dintre voi care aveți acest curaj, vă felicit și vă doresc succes!
 
Programare