ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Dermatologie estetică și cosmetică medicală Dermatologie estetică și cosmetică medicală Bucuresti

Microneedling, tratamentul vedeta in sezonul rece

Microneedling, tratamentul vedeta in sezonul rece
Autor: dr. Manuela Răvescu

Microneedling sau skin needling este o noua procedura estetica devenita din ce in ce mai folosita si apreciata datorita marii sale capacitati de a stimula sinteza de colagen si elastina de la nivelul dermului. Pe scurt, aceasta procedura poate fi descrisa ca terapie de inducere a sintezei de colagen.

 

Ce presupune realizarea unei sedinte de microneedling? Se realizeaza penetrarea repetata a tegumentului cu micro-ace sterile, aceste ace in afara de intrarea si iesirea din tegument realizand si o miscare de rotatie. Aceste micro-intepaturi se realizeaza cu ajutorul unui aparat care are forma de stilou/creion ( dermapen, mesopen ) si care in varful sau are o piesa sterila si de unica folosinta care contine aceste ace foarte subtiri (micro-ace sau chiar nano-ace) in numar de la 15 la 45. Desi pare destul de agresiva cand este descrisa, de fapt aceasta procedura este minim invaziva, lezarea epidermului este minimala iar pacienta isi poate relua viata sociala a doua zi dupa procedura.

 

Care este mecanismul de actiune al microneedling? Lezarea controlata si minim invaziva a tegumentului cu ajutorul micro-acelor provoaca puncte superficiale de sangerare care declanseaza cascada de vindecare a pielii. Astfel, in punctele de micro-hemoragie, se vor descarca in numar mare factori de crestere care vor avea multiple efecte benefice:

· Cresterea sintezei de colagen si elastina

· Cresterea sintezei de acid hialuronic

· Stimularea ratei de regenerare celulara

· Formarea de noi vase de sange

Totodata, prin crearea de micro-canalicule de la suprafata epidermului pana in derm, va creste penetrarea ingredientelor active aplicate local.

 

Care sunt beneficiile directe asupra tenului pacientei? Prin neocolageneza si neovascularizatia pe care le determina MN, pacienta va observa o imbunatatire globala a parametrilor pielii:

· Tonus si elasticitate crescute

· Textura uniforma a pielii

· Cresterea starii de hidratare

· Diminuarea ridurilor

· Diminuarea defectelor de pigmentare

· Scaderea dimensiunilor porilor

· Atenuarea cicatricilor post-acnee

 

Astfel, indicatiile microneedling-ului sunt multiple datorita beneficiilor sale multiple: skin rejuvenation, mai ales pentru persoanele cu laxitate tegumentara, cicatrici post-acnee, vergeturi, tratarea cearcanelor, melasma, caderea parului, alopecie androgenetica si alopecie areata (MN poate fi folosit si la nivelul scalpului pentru a opri caderea parului si a stimula regenerarea foliculilor pilosi). La fel si contraindicatiile: formarea de cicatrici cheloide, probleme de coagulare, hemofilie, diabet, imunitate scazuta, boli autoimune, infectii bacteriene, virale, fungice in faza acuta, sarcina si alaptarea.

 

Cum se desfasoara procedura? Pentru pacienta, disconfortul este minim deoarece se aplica o crema anestezica locala, cu 45 de minute inainte de tratament. Dupa dezinfectarea riguroasa a locului care urmeaza a fi tratat, medicul va realiza procedura urmand anumite trasee cu mesopen-ul. Adancimea la care patrund acele este variabila de la 0,25 la 3 mm, in functie de indicatie si de pielea pacientului. In timpul procedurii, dupa fiecare traseu pe care il strabat acele, se aplica pe fata fiole sterile de mezoterapie care contin: acid hialuronic, vitamine, aminoacizi, peptide, antioxidanti. Microneedling se poate combina cu aplicarea locala de plasma imbogatita cu trombocite care vine si ea cu o multime de factori de crestere.

 

Ce se intampla imediat dupa procedura? Fata este rosie ca si cum ati fi stat prea mult la soare, iar acest eritem persista 24-48 h. In a treia zi, pielea incepe sa se exfolieze foarte fin pana in ziua a 5-a. In tot acest interval pielea va fi uscata pentru ca manevra de MN a rupt bariera lipidica de la suprafata epidermului si din acest motiv trebuie foarte bine hidratata.

Ingrijirile post-procedura sunt foarte importante si trebuie sa urmati intocmai protocolul pe care vi-l stabileste dermatologul dvs in functie de problema care trebuie rezolvata si tipul de ten. In general sunt necesare 4-6 sedinte la interval de 1 luna pentru a ajunge la rezultatul dorit.

 

Dacă ești cosmeticiană și vrei să înveți această terapie, te invităm la singurul curs de cosmetică susținut de un medic dermatolog, dr. Manuela Răvescu: http://www.scoaladecosmetica.ro/curs-de-microneedling!