După doar 14 zile de sedentarism crește considerabil riscul de boli cronice

©

Autor:

După doar 14 zile de sedentarism crește considerabil riscul de boli cronice
Lipsa activității fizice poate crește riscul de boli cronice, inclusiv diabet tip 2 și boli de inimă. Acum cercetările arată că riscul pentru astfel de boli crește după doar 2 săptămâni de sedentarism.

Studiul a arătat că trecerea de la stilul de viață activ la cel sedentar timp de 14 zile a produs modificări metabolice care pot crește riscul de boli cronice, chiar de moarte prematură.

Studiul a fost realizat de cercetători din cadrul Universității din Liverpol și rezultatele au fost prezentate în cadrul Congresului European de Obezitate de anul acesta (2017).

Ghidurile curente recomandă cel puțin 150 minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 minute de activitate intensă săptămânal pentru persoanele de 18-64 de ani. Cu toate acestea, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) atenționează că mai puțin de 50% dintre adulți îndeplinesc aceste recomandări. Lipsa activității fizice este un element esențial pentru sănătate, ce poate crește riscul de diabet tip 2, boli cardiovasculare, insuficiență cardiacă și chiar cancer, dar și scăderea densității osoase și afectarea musculaturii.

La studiul curent au participat 28 de adulți sănătoși cu vârsta medie de 25 de ani, cu un IMC mediu de 25 și activi, efectuând în medie 10.000 de pași zilnic. Timp de 14 zile, aceștia au fost solicitați să reducă numărul pașilor zilnici cu 80%, adică să efectueze doar în jur de 1.500 pași pe zi. Toți participanții au fost supuși investigațiilor medicale înainte și după studiu și le-a fost monitorizată activitatea fizică zilnică cu ajutorul unor dispozitive specifice. De asemenea, aceștia au ținut un jurnal alimentar pe această perioadă.

Protocolul de reducere a numărului de pași a dus la reducerea cu 125 minute a activității fizice zilnice, de la 161 minute pe zi la doar 36 minute, timpul de sedentarim crescând cu aproximativ 129 minute.

S-a observat că reducerea activității fizice timp de doar 14 zile a dus la pierderea masei musculare scheletice cu aproximativ 0,36 kg și cu o medie de 0,21 kg la nivelul musculaturii picioarelor. De asemenea, a dus la creșterea procentului de grăsime corporală, acumularea la nivel central și o creștere semnificativă a factorilor de risc pentru bolile cronice. A fost identificată  și o reducere a rezistenței cardiovasculare și a funcției mitocondriale.

Studiul vine ca un semnal de alarmă și pentru creșterea gradului de conștientizare privind necesitatea angrenării în activități fizice și evitarea statului prelungit și a comportamentului sedentar pentru reducerea riscului de îmbolnăviri.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 24-05-2017 | creare: 24-05-2017 | Vizite: 1612
Bibliografie
Just 14 days of physical inactivity can raise risk of chronic disease, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317502.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statul pe scaun prelungit este nociv, chiar dacă faci sport (meta-analiză)
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • Birourile ajustabile, o soluție pentru reducerea sedentarismului la locul de muncă?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum