Dureri la mai multe articulații - ce ar putea fi (cauze și diagnostic)

©

Autor:

Dureri la mai multe articulații - ce ar putea fi (cauze și diagnostic)

Durerea care implică mai multe articulații poate contura un tablou simptomatologic variat care poate îndruma către diverse suspiciuni de diagnostic. Aceasta poate fi de tip poliarticular (implică mai mult de 4 articulații) sau oligoarticular (între 2 și maxim 4 articulații afectate).
Durerile articulare reprezintă un simptom important, care influențează calitatea vieții, care poate conduce la o limitare a mobilității. Durerile articulare pot surveni secundar unor cauze inflamatorii este cunoscută sub denumirea de artrită.

Durerea articulară (artalgia) poate fi o durere de tip mecanic sau de tip inflamator. Afectarea de tip inflamator se manifestă prin durere locală, căldură, creștere în volum (datorată acumulării de lichid intraarticular sau unei efuzii) și eritem. Durerea poate fi mai accentuată în timpul mișcării sau, din contră, în repaus. (1)

Durerea articulară poate fi generată și de structuri din vecinătatea articulației (tendoane, inserții musculare, mușhi) iar sursa exactă a durerii poate fi dificil de identificat.

Dureri la mai multe articulații poate fi de tip inflamator (în cadrul unui proces infecțios, boli inflamatorii sistemice precum artrita reumatoidă sau cea de tip psoriazic) sau de tip mecanic, non-inflamator (cum intâlnim in în sindroamele de hipermobilitate, osteoartrită). (2)

De asemenea, artralgia poate fi cu debut acut (când trebuie luate în considerare patologii de tipul infecțiilor virale sau bateriene, puseu activ al unei boli inflamatorii sistemice, atacul de gută) sau cronic (artrita reumatoidă, spondiloartropatia seronegativă, artrita enteropatică). (1)

Dureri la mai multe articulații - cauze și factori de risc

Durerea articulară cu extindere la nivelul mai multor articulații poate avea multiple cauze care necesită investigații, dintre care putem enumera: (2)


Diagnosticul clinic și paraclinic

Diagnosticul clinic se efectuează prin anamneză (o discuție amănunțită cu pacientul) și examen fizic local și sistemic. Din punct de vedere paraclinic se pot solicita o serie de investigații în funcție de suspiciunea de diagnostic formulată în urma controlului clinic. Astfel, se pot solicita: radiografie, ecografie, computer tomograf, imagistica prin rezonanță magnetică nucleară, analize de sânge (factorul reumatoid, viteza de sedimentare a hematiilor, acidul uric, proteina C reactivă, anticorpi antinucleari). (1), (3)

Evaluarea simptomatologiei care însoțește artralgia trebuie investigată cu atenție. Simptomele pot fi legate de modificările articulare sau legate de manifestări sistemice. Caracteristicile durerii trebuie consemnate în sensul duratei durerii, variabilități intensității dureri pe parcursul unei zile, durata până la instalarea durerii, factorii care calmează și cei care exacerbează simptomatologia. (3), (4)

Examenul fizic este un element important. Astfel, este necesar atât un examen local, cât și un examen fizic complet.

Semnalele de alarmă sunt reprezentate de căldură la nivelul articulației, edem, eritem periarticular, cât și o serie de manifestări sistemice: conjunctivită, febră, uveită, scădere în greutate, eritem, purpură.

Tratament

Managementul terapeutic al durerilor articulare constă în primul rând în tratarea cauzei subadiacente. Adițional, până la un control terapeutic al patologiei care a condus la artralgie, se pot administra medicamente pentru un control al simptomatologiei (precum antiinflamatoare nesteroidiene în cazul artralgiilor de origine inflamatorie, sau acetaminofen atunci când nu este identificată o cauză inflamatorie). Deoarece o afectare cronică poate conduce la o afectare a mobilității, în aceste cazuri se recomandă fizioterapie. (4)


Data actualizare: 25-05-2021 | creare: 25-05-2021 | Vizite: 1602
Bibliografie
1. Pain in Multiple Joints By Alexandra Villa-Forte , MD, MPH, Cleveland Clinic, https://www.msdmanuals.com/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/pain-in-and-around-joints/pain-in-multiple-joints
2. Polyarthralgia, o Samanta, clinical research assistant, Julia Kendall, general practice clinical assistant, Ash Samanta, consultant rheumatologist, BMJ 2003; 326 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.326.7394.859 (Published 19 April 2003)
3. Clinical expertise and its accuracy in differentiating arthralgia patients at risk for rheumatoid arthritis from other patients presenting with joint symptoms , Hanna W. van Steenbergen, Annette H. M. van der Helm-van Mil, Rheumatology, Volume 55, Issue 6, June 2016, Pages 1140–1141, https://doi.org/10.1093/rheumatology/kev431
4. Samanta, Jo et al. “Polyarthralgia.” BMJ (Clinical research ed.) vol. 326,7394 (2003): 859. doi:10.1136/bmj.326.7394.859, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC153475/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum