Ebola: OMS a amânat declararea situaţiei de urgenţă, în pofida semnalelor de alarmă internaţionale (presă)

Data publicării: 21-03-2015

Emailuri şi documente interne obţinute de Associated Press (AP) arată că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu a răspuns timp de două luni semnalelor de alarmă internaţionale cu privire la epidemia de Ebola din Africa de Vest, relatează NBC News şi Yahoo News.

OMS a recunoscut că a reacţionat lent, dar a invocat în apărarea sa caracteristicile surprinzătoare ale focarului de Ebola, cel mai grav de până în prezent.

Documentele arată că oficialii OMS au fost informaţi din timp despre situaţia dezastruoasă, fiind solicitaţi să ofere ajutor urgent. Totodată, în documente se indică că responsabilii de rang superior ai OMS din Africa au vehiculat în privat ideea de a declara o situaţie de urgenţă la nivel internaţional la începutul lunii iunie - cu două luni înainte ca declaraţia să fie făcută în cele din urmă de OMS la 8 august. Această întârziere de două luni - argumentează unele voci critice - ar fi putut salva vieţi.

Declararea unei situaţii de urgenţă a fost o acţiune "în ultimă instanţă", a explicat Sylvie Briand, şefa departamentului pentru pandemii şi boli epidemice din cadrul OMS, într-un e-mail din 5 iunie, adresat unui coleg care vehiculase ideea. "Ar putea fi mai eficient să utilizăm alte mijloace diplomatice pentru moment", a completat ea.

La cinci zile după e-mail-ul lui Briand, directorul general al OMS Margaret Chan a primit un memoriu care avertiza că, în curând, ar putea apărea cazuri de Ebola în Mali, Coasta de Fildeş şi Guineea-Bissau, dar continua spunând că declararea unei situaţii de urgenţă la nivel internaţional sau chiar convocarea un comitet pentru a discuta subiectul "ar putea fi considerată un act ostil".

De cealaltă parte parte, criticii şi foştii angajaţi ai OMS resping acest raţionament. "E ca şi cum ai spune nu vrei să suni la pompieri pentru că ţi-e teamă că maşinile lor vor deranja", a declarat Michael Osterholm, un cunoscut expert în boli infecţioase de la Universitatea din Minnesota.

Aceste dezvăluiri vin în contextul în care epidemia de Ebola s-a soldat până în prezent cu peste 10.000 de decese de la momentul anunţării focarului de către OMS în urmă cu un an.

Sursa: Agerpres, 21-03-2015, Vizualizari 3690
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.