ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Bullying-ul sau comportamentul de intimidare

Autor: Psiholog Gabriela Rus
Termenul „ bullying” s-ar traduce prin „intimidare” dar nu se rezuma doar la asta, porneste de la simpla necajire, etichetare, batjocura, raspandire de zvonuri pana la violenta fizica. Deci bullying-ul poate lua diferite forme dar toate au consecinte atat asupra sanatatii fizice si psihice ale copiilor, asupra performantelor lor scolare cat si asupra cursului ulterior al vietii lor ca adulti.. Aceste consecinte apar nu doar la „ victimele” bullying-ului ci si la cei ce intimideaza ( bullies), chiar si la cei din apropiere care au fost martori ai bullying-ului.
Exista diferente intre bullying-ul facut de fete si cel facut de baieti. La fete intimidarea este mai mult subtila si indirecta ( „ Da-mi jucaria aia, altfel nu voi fi prietena cu tine!”). La baieti bullying-ul este mai mult fizic- se imping, isi iau obiectele si le arunca- baietii insa rareori poarta resentimente, se pot reamprieteni in aceeasi zi.
Comportamentul de bullying se face simtit mai ales atunci cand exista diferente de ordin economic, rasial, cultural, de varsta, etc iar copiii il invata de la adulti, copii mai mari, televizor.
In procesul de crestere, aproape fiecare copil experimenteaza „ necajirea” ( teasing) de catre cei mai mari si adulti. Poate pentru acestia este o simpla joaca dar , pentru copil, este un model de comunicare de la cel puternic catre cel slab; copilul este in plin proces de achizitii, inca nu are capacitatea de a discerne intre bine si rau, inca nu poate prevedea pe termen lung consecintele faptelor sale sau ale altora, asa ca interiorizeaza comportamantul, modelul de la cei apropiati lui si care ii asigura supravietuirea sau din alte surse atunci cand parintii sai il accepta prin neimplicare.
Copilul invata si el sa „ necajeasca” si, facand acest lucru in mod repetat, comportamentul devine „ bullying” si se manifesta:
- Verbal- amenintari, etichetari, batjocura
- Psihologic- izolarea victimei, raspandirea de zvonuri
- Fizic- lovire, impingere
Victimele bullying-ului sunt adesea timide, cu stima de sine scazuta, abilitati sociale slabe, in general mai putin puternice din punct de vedere fizic decat colegii lor; agresorii ii aleg dupa aceste criterii tocmai pentru a se pune ei in siguranta deoarece, de obicei, acestia nu se razbuna.
Efectele bullying-ului

Pentru victime:

- Cresterea pasivitatii sau retragerea
- Plans frecvent
- Se plang des de dureri fizice cum ar fi cele de stomac, de cap si care nu au o cauza clara
- Au vanatai inexplicabile
- Le scade brusc randamentul la invatatura
- Probleme de concentrare, de invatare
- Refuzul de a mai merge la scoala
- Schimbari importante in viata sociala- dintr-o data nimeni nu il mai suna sau nu il mai invita la diferite evenimente
- Schimbare vizibila in modul de vorbire a copilului- spune despre el ca este un ratat ( loser), fost prieten sau nemernic.

Pentru agresor i:

Agresorii sunt si ei afectati, chiar si la maturitate avand dificultati in a crea relatii de prietenie pozitive, au tendinta de a abuza de alcool, tigari, sa fie abuzivi cu sotiile si copiii lor,. Unele studii au gasit o corelatie pozitiva intre agresivitatea practicata prin bullying si activitatea criminala de mai tarziu.

Pentru martorii bullying-ului

Chiar si copiii care doar au vazut bullying-ul pot fi traumatizati, ei traind cu teama permanenta de a nu deveni viitoarele victime si cu sentimentul de vinovatie ca nu au facut ceva sa impiedice bullyingul.

Ce este de facut?

1. Copilul trebuie sa fie ajutat sa se deschida, sa povesteasca deschis ce i se intampla. Problemele copilului legate de bullying sunt serioase si dureroase de aceea trebuie avut in vedere mult tact si multa empatie. Odata ce simte suportul parintelui sau, copilul va vorbi, se va deschide si, de multe ori tot copilul detine si rezolvarea dar e nevoie de suport si de actiunea parintelui.
2. Parintele il poate „ oglindi” pe copil aratandu-i ca il intelege si ca simte durerea si suferinta sa, il poate incuraja spunandu-i ca il va sustine in gasirea unei rezolvari.
3. Parintele ii mai poate citi o poveste despre un copil care a fost agresat de un coleg, cerandu-i parerea despre cum ar trebui acel copil sa rezolve problema.
4. Parintele poate sa il invete pe copilul agresat sa isi exprime neplacerea fata de agresor prin formula: „ Ma deranjeaza cand faci acest lucru, te rog sa te opresti!”
5. Parintele poate urmari ce se intampla acolo unde se produce agresiunea ( loc de joaca, scoala, alt loc) si, impreuna cu profesorul, educatorul, psihologul eventual, parintele celuilalt copil, poate gasi o solutie optima pentru ambii copii astfel incat copilul agresor sa inceteze comportamentul de bullying. Comportamentul de bullying neatentionat echivaleaza cu acceptarea sa si, in timp, va lua forme din ce in ce mai agresive si mai sofisticate.
6. Parintii copilului care agreseaza trebuie sa fie constienti ca orice remarca a lor de ridiculizare a altor persoane poate fi interiorizata de copil ca baza a comportamentului de bullying ulterior.
De cele mai multe ori comportamentul de bullying se intampla cand nu sunt adulti de fata, fiecare parinte insa are datoria sa isi invete copilul sa comunice asertiv ( comunicare asertiva- capacitatea de a-ti comunica gandurile si sentimentele, de a-ti spune punctul de vedere fara a-i leza pe ceilalti), aceasta fiind cheia intelegerii. Comunicarea asertiva poate fi deprinsa prin interactionare cu adultii, cu alti copii, intr-un cadru sigur, protejat ( familie, scoala, grup de dezvoltare personala).

Cred ca de foarte mare ajutor sunt martorii la agresiune pentru ca pentru ei se pune in scena agresiunea, cu scopul ca agresorul sa isi formeze aura de " puternic si cool" , aura care il va ajuta apoi sa ii manipuleze pe cei deopotriva de puternici ca el sau la care nu ar fi ajuns fara aceste " calitati" agreate de societate- a fi puternic, a detine puterea= succes garantat.

Sursa: http://www.scholastic.com/browse/article.jsp?id=1438%20
http://amdoar18ani.ro/ce-este-bullying-ul-si-cand-trebuie-sa-ceri-ajutorul/

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=f7Dej4Gfkmc
 
Programare