ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Despre Stima de Sine

Despre Stima de Sine
Autor: Psihoterapeut integrativ Gabriela Rus
A avea o SDS sanatoasa inseamna a avea un puternic simt al valorii de sine, adica :

- Sa intelegi sa iti accepti punctele deficitare

- Sa apreciezi si sa sarbatoresti punctele forte

- Sa recunoati valoarea interna a tuturor oamenilor, inclusiv a ta pentru ca, atunci cand intelegi si accepti egalitatea tuturor fiintelor, te deschizi catre iubire si acceptare de sine insuti.

Declaratia unei persoane cu o stima de sine sanatoasa este „SUNT OK ASA CUM SUNT!” Asta insemna ca, pe de o parte se accepta neconditionat (tot pachetul), pe de alta parte insemna ca este constienta de puntele slabe, continua sa imbunantateasca si sa creasca puterea interioara care o ajuta sa se descurce mai bine pentru a-si atinge telurile propuse.

Oamenii cu o stima de sine sanatoasa sunt cei care isi accepta greselile fara sa se rusineze cu ele, ei nu se lasa doborati, dimpotriva, inteleg ca perfectiunea este imposibila, ca facem greseli pe tot parcursul vietii si le considera parte din viata si o sansa de a invata si creste, pasi care ii apropie de realizarea telului.

Oamenii cu o stima de sine sanatoasa isi cunosc si isi folosesc punctele forte pentru propria dezvoltare si nu pentru a se compara cu altii cu scopul de a-i devaloriza. In comunitatea lor, ei aduc echilibru si stabilitate, coopereaza si au teluri comune cu ceilalti.

Persoanele concentrate obsesiv catre sine au un sentiment de superioritate vis-a vis de celelalte persoane si slabe competente care sa ii ajute sa faca fata lumii reale. Oamenii care ii denigreaza, ii judeca pe ceilalti, au sentimentul ca sunt mai buni. Acest comportament arata mai degraba o stima de sine scazuta mascata de un ego supradimensionat. Atat aceste persoane, cat si cele care se considera inferioare celorlalte persoane, nu si-au descoperit inca sinele autentic: au preluat credinte, judecati de valoare, roluri, atitudini si comportamente de la persoanele semnificative din familie, dintre prieteni, din societate, sub presiunea grupului fara ca acestea sa fie in acord cu propriile nevoi, inclinatii si aspiratii.

Nimeni in lumea asta nu are exact aceeasi combinatie de a preferinte si respingeri comparativ cu alta persoana, aceleasi visuri, idei si teluri, aceleasi pasiuni, talente, aptitudini, asa ca avem un rol si o contributie unica in exprimarea de sine, in intelegerea si explorarea universului si a scopului vietii, care dau Valoarea de Sine.
 
Programare