ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Art Terapie în Centrul pentru tratarea dependențelor, Equitas

Autor: Gabriela Ruș

Art Terapie în Centrul pentru tratarea dependențelor, Equitas

 

 

       În Centrul de Terapie a dependențelor Equitas, Constanța (https://centrulequitas.ro), beneficiarii programelor Centrului au inclusă în orele de psihoterapie și Art-terapia. 

       Aceasta terapie este folosită ca psihoterapie pentru că a dovedit în timp că deschide „ușile” ferecate ale „realității interioare”, împlinește nevoia de exprimare a energiei blocate prin sublimarea ei în energie creatoare care aduce echilibru în haos și structură în confuzie.

       Freud a spus că: „ O persoană sănătoasă este aceea care este în stare să iubească și să muncească.” Erikson a adaugat: „ ...și să fie în stare să se joace” Dacă jocul și arta se intrepătrund, rezultă o creație a Sinelui prin artă. Iar jocul este „ terenul de joacă al lumii interioare și exterioare” .Realitatea interioară și cea exterioară sunt recompuse prin procesul creativ.

       În dependență și apoi în abstinență există stres, stări emoționale dificil de gestionat, anxietate, depresie, capacități  de învățare diminuate, etc. Art Terapia, ca metodă alternativă de terapie a ajutat pe mulți dintre beneficiarii noștri sa-și reducă nivelul cortisolului în sânge, deci al hormonului de stres, să fie mai receptivi la frumos, la echilibru, la emoțiile lor și ale celorlalți, să coopereze, să contribuie.

       Mergând pe calea abstinenței nu este ușor, e nevoie de resetare a stilului de viață care facilitează dependența, de dezactivare a rețelelor neuronaleprin actiuni repetitive care aduc un beneficiu pe termen scurt dar afectează profund pe termen lung, de schimbare a unor percepții despre sine și despre viață, etc.Dezinstalarea vechilor „programe” durează, ele nu dispar doar pentru că am înțeles ce s-a întâmplat cu persoana, este nevoie de timp și răbdare, de exercițiu și noi experiențe care să rescrie alte rețele neuronale. Dar creierul are modul sau de adaptare și la bine și la rău, este neuroplasticitatea și ea acționează după un ritm dictat de biologia creierului, nu de voința sau dorința cuiva- beneficiar, terapeut, rude, iubit/iubită, etc.

       În dependență există adesea un diagnostic dual- tulburare mentală concomitent cu dependența. Uneori tulburarea a precedat dependența care a devenit auto-medicație, alteori tulburarea a apărut în uma consumului prelungit și intens. În 2018 a fost realizat un studiu care a relevat faptul că Art terapia a avut efect pozitiv asupra persoanelor cu tulburări de personalitate ( antisociale, borderline, histrionice, evitante, dependente, obsesiv-compulsive și narcisice) și s-a demonstrat că există o corelație pozitivă între Art terapie și scăderea dificultății în rolurile sociale. Cu alte cuvinte, a îmbunătățit exprimarea de sine, gestionarea sănătoasă a emoțiilor ( nu reprimarea lor), ceea ce a generat mai puține conflicte și o mai bună gestionare a stresului în relațiile cu ceilalți.

       Cunoscând aceste lucruri, și altele care se comunică de-a lungul programului de recuperare, beneficiarii și familiile lor se mai liniștesc, lasă presiunea pe care o făceau asupra persoanei dependente și se reorientează asupra lor înșiși, asupra propriei vieți și schimbări. Este cunoscut faptul că nu putem schimba pe nimeni dar, dacă eu schimb ceva la mine, celălalt observă și schimbă și el ceva. 

 

 

Surse:       http://expresive.ro/efectele-art-terapiei-in-tratarea-tulburarilor-de-personalitate/?fbclid=IwAR11R99OQt57Y59c4o-V3ROZHzDtO-          qWQ6aBrcUznSbSBWPQNE2jOlaSFmI

 

                http://journals.gold.ac.uk/index.php/atol/article/view/486/pdf?fbclid=IwAR2Rz7ee7cFlXC9hAEO2Pyd03afbHVFhnRM0vuRXzNueCE4CyRDVF8VoTDU

 
Programare