Ecografia cu ultrasunete focalizate, potențial de tratare a bolii Alzheimer

©

Autor:

Ecografia cu ultrasunete focalizate, potențial de tratare a bolii Alzheimer
Ecografia cu ultrasunetele focalizate de intensitate joasă ar putea fi folosită pentru a deschide zonele de barieră dintre creier și sânge, ceea ce ar permite apariția unor abordări noi pentru tratamentul bolii Alzheimer, se arată într-un studiu realizat de către oamenii de știință de la Societatea Radiologică din America de Nord.
Bariera sânge-creier, ce descrie o rețea de vase de sânge și țesuturi, împiedică pătrunderea la nivelul creierului a substanțelor străine, inclusiv a medicamentelor cu potențial terapeutic. Din acest motiv, la momentul actual nu există un tratament eficient pentru boala Alzheimer. Rezultatele unui studiu recent, prezentate la reuniunea anuală a Societății Radiologice din America de Nord ar putea schimba lucrurile, oferind posibile tratamente pentru Alzheimer.

Tehnica ecografiei bazată pe ultrasunete focalizate reprezintă o modalitate eficientă și sigură de a viza barierele sânge-creier, cele care blochează pătrunderea medicamentelor la nivelul creierului. Studiile pe animale au arătat că impulsurile cu ultrasunete de intensitate mică, administrate sub RMN, deschid reversibil bariera și fac posibilă eliberarea de medicamente și celule stem. Tehnica folosită a fost deja reprodusă la pacienți umani, fără a exista efecte adverse.

Pentru noul studiu, cercetătorii au livrat ultrasunetele focalizate pe porțiunile critice pentru memorie la trei paciente cu vârsta cuprinsă între 61 și 73 de ani, diagnosticate cu Alzheimer în stadiul incipient, care prezentau plăci amiloide. Pacientele au primit trei tratamente succesive la intervale de două săptămâni, cercetători urmărind semnele unor infecții sau edeme, cât și eventuale acumulări de lichide sau sângerări. Examenul imagistic prin rezonanță magnetică cerebral efectuat după tratament a confirmat că bariera sânge-creier s-a deschis în zonele vizate imediat după tratament. De asemenea, anchetatorii au observat că bariera se închidea la fiecare 24 de ore.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-01-2020 | creare: 06-01-2020 | Vizite: 468
Bibliografie
Focused ultrasound may open door to Alzheimer's treatment, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191203082912.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Litiul ar putea opri progresia bolii Alzheimer
  • Terapia genetică în boala Alzheimer menține capacitatea de învățare și memoria
  • Un nou tratament oprește progresia bolii Alzheimer la maimuțe
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum