Educația tipică privind consimțământul în licee pentru obținerea unui acord clar și direct al unui partener sexual

©

Autor:

Educația tipică privind consimțământul în licee pentru obținerea unui acord clar și direct al unui partener sexual
Un studiu care a explorat modul în care adolescenții din școlile secundare (instituțiile de învățământ liceal, profesional sau postliceal) interpretează mesajele educaționale despre consimțământ arată că majoritatea băieților se simt nesiguri și neliniștiți cu privire la realitatea percepută a culturii sexuale la tineri. De asemenea, un număr mare dintre adolescenți s-au luptat cu o serie de dileme cu privire la modul de obținere al consimțământului unui partener sexual.
Studiul s-a bazat pe observații realizate în clasa de studiu, focus-grupuri individuale și discuții cu profesorii. În studiu au fost incluși tineri de ambele sexe dintr-o academie situată într-o zonă semi-rurală monoculturală de clasă mijlocie, băieți de la o academie dintr-o zonă urbană defavorizată din punct de vedere socioeconomic și de la o școală independentă dintr-o zonă urbană, unde sunt înscriși preponderent tineri privilegiați din punct de vedere socioeconomic.

„Educația trebuie să facă față realităților actuale, mai degrabă decât să încerce să atenueze acest lucru printr-o educație raționalizată a consimțământului”, declară autorul studiului, Emily Setty, lector principal în criminologie.

Violența, abuzurile și hărțuirea sexuală în cadrul școlilor constituie o problemă globală. În anul 2020, la inițiativa activistei Soma Sara, a fost creat site-ul Everyone‘s Invited, care încurajează persoanele tinere să își împărtășească experiențele trăite, în mod anonim. Până în prezent, peste 55.000 de mărturii au fost depuse, din peste 3.000 de instituții de învățământ de pe întreg globul. Rapoartele indică faptul că violența, abuzurile și hărțuirea sexuală în școli a cunoscut o normalizare îngrijorătoare în ultimii ani.

Tinerii din școlile din Marea Britanie sunt educați cu privire la „consimțământul afirmativ”, care pune întreaga responsabilitate asupra celor care inițiază actul sexual, pentru obținerea consimțământul printr-un acord clar și direct. Modul prin care este prezentat „consimțământul afirmativ” arată că consimțământul constituie o cerință minimă, mai degrabă decât un lucru stabilit „entuziast”. Acest lucru reduce capacitatea persoanelor de sex masculin, care sunt adesea inițiatori ai actului sexual, de a se percepe ca având drepturi la propriul consimțământ sexual, creând totodată un sentiment de responsabilitate, chiar de povară.

„Băieții din studiu au considerat că băieții responsabili de acte de violența, abuz sau hărțuirea sexuală, pot avea probleme cu controlul impulsurilor și auto-reglarea. Cu toate acestea, mulți au exprimat o lipsă personală de alfabetizare emoțională și autocunoaștere. Tinerii incluși în studiu au arătat că le este dificil să știe cum își pot exprima emoțiile în timpul interacțiunilor sexuale”, declară același cercetător.

sursa: News Medical
foto: Getty Images

Data actualizare: 05-12-2022 | creare: 05-12-2022 | Vizite: 283
Bibliografie
Adolescent boys feel uncertain about navigating the perceived realities of youth sexual culture, link: https://www.news-medical.net/news/20221130/Adolescent-boys-feel-uncertain-about-navigating-the-perceived-realities-of-youth-sexual-culture.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suntem în 2020: e timpul să-i învățăm pe tineri siguranța comportamentului sexual online (sexting)
  • Noi definiții și comportamente legate de sex observate la generația actuală de adolescenți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum