Efectele pilulei de a doua zi ar putea fi potențate de un medicament antiinflamator

©

Autor:

Efectele pilulei de a doua zi ar putea fi potențate de un medicament antiinflamator
Un studiu recent, efectuat de o colaborare între Universitatea din Hong Kong, Asociația pentru Planificare Familială din Hong Kong și Institutul Karolinska din Suedia, a examinat potențialul de creștere a eficacității pilulei contraceptive de urgență prin adăugarea unui medicament antiinflamator utilizat în tratamentul artritei. Cercetarea a urmărit să îmbunătățească eficacitatea pilulei cu levonorgestrel, o opțiune populară în contracepția de urgență.
Studiul a inclus un trial randomizat controlat cu placebo, în care s-a folosit piroxicam, un antiinflamator, împreună cu levonorgestrel. Rezultatele au fost semnificative: co-administrarea de piroxicam a redus semnificativ numărul de sarcini nedorite în comparație cu grupul care a primit doar levonorgestrel și un placebo. Procentul de prevenire a sarcinii a fost de 94,7% pentru grupul care a primit combinația, față de 63,4% pentru grupul placebo.

Rezultatele ar putea avea implicații importante în îmbunătățirea eficacității metodelor contraceptive de urgență și ar putea conduce la revizuirea ghidurilor clinice. Investigatorii subliniază totuși că, deși promițătoare, descoperirile ar trebui validate printr-o cercetare suplimentară.

sursa: Science Daily
foto: Studiul arată că procentul de sarcini prevenite prin co-tratamentul piroxicam-levonorgestrel a fost semnificativ mai mare decât cel al pilulei contraceptive de urgență cu levonorgestrel în monoterapie. University of Hong Kong (HKUMed)

Data actualizare: 25-10-2023 | creare: 25-10-2023 | Vizite: 259
Bibliografie
Morning-after pill more effective when taken with an anti-inflammatory painkiller, researchers find, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231020105610.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Contracepția de urgență
  •