Efectul unei combinații nutraceutice asupra calității somnului la persoanele cu tulburări de somn (studiu randomizat, controlat cu placebo)

©

Autor:

Efectul unei combinații nutraceutice asupra calității somnului la persoanele cu tulburări de somn (studiu randomizat, controlat cu placebo)
Cercetătorii au evaluat eficiența unui nou produs nutraceutic pentru îmbunătățirea somnului. Formula conține L-teanină, suplimentată cu extracte de valeriană, șofran și roiniță.
De-a lungul timpului s-a observat o creștere a incidenței bolilor cronice și neinfecțioase, calitatea și durata insuficientă a somnului fiind strâns legată de riscul acestora. În acest context, produsele nutraceutice, derivate și extrase din plante, au fost utilizate pentru gestionarea tulburărilor de somn, datorită siguranței lor relative și costului scăzut comparativ cu intervențiile farmacoterapeutice.

Studiul publicat în Scientific Reports a încercat să determine efectele formulei administrată pe parcursul a șase săptămâni persoanelor cu calitate slabă a somnului. Studiul, randomizat, dublu-orb și controlat cu placebo, a fost realizat în Bogota, Columbia, și a inclus participanți adulți cu scoruri ale calității somnului Pittsburgh (PSQI) mai mari de cinci.

Deși fiecare component al formulării a fost anterior dovedit ca fiind eficient în izolare pentru îmbunătățirea calității somnului, combinarea acestora în cadrul studiului actual nu a dus la îmbunătățiri semnificative ale calității somnului comparativ cu grupul placebo. Deși au fost observate îmbunătățiri în cadrul fiecărui grup, aceste efecte au fost mai pronunțate în grupul placebo, atât pentru durata somnului cât și pentru scorurile PSQI/SF-36.

Rezultatele sugerează că, deși componentele individuale ale formulării nutraceutice au fost eficace în izolare, combinația lor nu a schimbat semnificativ calitatea somnului. Factorii comportamentali și cognitivi ar putea juca un rol în aceste observații, indicând necesitatea unor cercetări suplimentare înainte ca nutraceuticele să poată suplimenta sau chiar înlocui alternativele lor sintetice în tratamentul tulburărilor de somn.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-04-2024 | creare: 11-04-2024 | Vizite: 173
Bibliografie
New sleep-enhancing nutraceutical blend falls short in clinical trial, link: https://www.news-medical.net/news/20240410/New-sleep-enhancing-nutraceutical-blend-falls-short-in-clinical-trial.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Verificarea compulsivă a reţelelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului
  • Calitatea somnului ar putea fi influențată de genul persoanei
  • Cum îți afectează sănătatea lumina albastră a ecranelor digitale?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum