Eficiența postbioticelor în îmbunătățirea performanței și recuperării după exerciții fizice

©

Autor:

Eficiența postbioticelor în îmbunătățirea performanței și recuperării după exerciții fizice
O revizuire sistematică recentă publicată în revista Nutrients explorează utilitatea postbioticelor în îmbunătățirea performanței și recuperării după exerciții fizice. Spre deosebire de probiotice, care sunt microorganisme vii asociate cu o varietate de beneficii pentru sănătate, postbioticele sunt preparate din microorganisme inanimate și/sau componentele lor, oferind avantajul unei durate de viață mai lungi pe raft și o susceptibilitate redusă la degradare. Acestea au arătat efecte pozitive asupra bolilor gastrointestinale, dermatologice și respiratorii.
Studiul a inclus analiza sistematică a cercetărilor care investighează impactul suplimentării cu postbiotice asupra performanței exercițiilor fizice, recuperării, precum și biomarkerilor legați de funcția imună musculară, inflamație și stres oxidativ. Doar studiile revizuite de experți, randomizate, dublu-orb și controlate cu placebo, implicând adulți sănătoși, au fost incluse în analiză. Suplimentele postbiotice studiate au variat de la paraprobiotice la probiotice inactivate sau neviabile.

Din cele 11 studii incluse, care au cuprins un total de 477 de participanți și perioade de suplimentare de la 13 zile la 12 săptămâni, unele au comparat direct preparatele probiotice și postbiotice ale aceleiași tulpini. Rezultatele au arătat că, în timp ce unele preparate postbiotice nu au modificat performanța exercițiilor fizice, altele au îmbunătățit recuperarea forței, performanța de rezistență, forța de prindere și masa musculară, au păstrat activitatea celulelor ucigașe naturale și au îmbunătățit răspunsurile antivirale și starea de spirit în timpul exercițiilor solicitante.

Aceste descoperiri subliniază beneficiile potențiale ale suplimentării cu postbiotice în îmbunătățirea sănătății mentale, reducerea oboselii și creșterea disponibilității atleților pe parcursul antrenamentelor. Astfel, revizuirea sistematică actuală susține beneficiile pentru sănătate și ergogenice ale suplimentării cu postbiotice, oferind o bază pentru utilizarea lor în îmbunătățirea performanței și recuperării după exerciții fizice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-03-2024 | creare: 11-03-2024 | Vizite: 218
Bibliografie
Can postbiotics improve athletic performance and recovery?, link: https://www.news-medical.net/news/20240306/Can-postbiotics-improve-athletic-performance-and-recovery.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!