Eficiența remediilor din plante, condimentelor și fibrelor alimentare în tratamentul intestinului iritabil la copii (meta-analiză)

©

Autor:

Eficiența remediilor din plante, condimentelor și fibrelor alimentare în tratamentul intestinului iritabil la copii (meta-analiză)
Sindromul intestinului iritabil (SII) este o boală comună ce provoacă dureri abdominale și care este influențată de o multitudine de variabile. Abordările terapeutice includ intervenții nutriționale, farmaceutice, psihologice și neuromodulare. Factori ca infecțiile, inflamația, distensiunea, modificările microbiotei intestinale, nutriția, alergiile și activarea sistemului imunitar au roluri complexe în patogeneza SII.
Un articol de sinteză recent publicat în revista Nutrients analizează studiile privind efectele pozitive și reacțiile adverse ale fibrelor alimentare, condimentelor și plantelor medicinale asupra pacienților pediatrici cu sindromul intestinului iritabil (SII).

Revizuirea acoperă diverse tipuri de studii clinice și sistematice publicate în bazele de date Cochrane, Scopus și PubMed. Cercetătorii s-au concentrat pe efectele fibrelor alimentare, condimentelor și plantelor medicinale în managementul SII la copii.

Fibre alimentare și plante medicinale pentru copiii cu sindromul intestinului iritabil

Fibrele alimentare îmbunătățesc sănătatea digestivă, reglează consistența și frecvența scaunului și influențează microbiota și metabolismul. Acidul arabinoxylan din psyllium favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice și stimulează formarea de acizi grași cu lanț scurt (AGLS). Studiile au arătat că psyllium, în doze de 6-12 grame pe zi timp de 4-6 săptămâni, a redus frecvența durerilor abdominale la copiii cu SII, 42% dintre pacienți ajungând la remisie.

Un alt compus, guma guar parțial hidrolizată, a redus simptomele SII și a îmbunătățit calitatea scaunului în studii pe copii cu vârsta între 8 și 16 ani.

Tratamentele pe bază de plante și condimente pentru sindromul intestinului iritabil la copii

STW-5, uleiul de mentă, ghimbirul, curcumina, feniculul și cannabisul au arătat efecte pozitive în tratamentul SII. STW-5, de exemplu, a redus simptomele gastrointestinale cu 75%. Peppermint are proprietăți antispastice și antiinflamatorii. Ghimbirul are proprietăți antiemetice, iar curcumina are efecte antiinflamatorii și antioxidante. Cu toate acestea, cercetările actuale au ridicat întrebări despre absorbția și biodisponibilitatea curcuminei.

Deși compuși ca uleiul de fenicul și extractele de cannabis au arătat potențial în tratamentul SII, datele existente sunt insuficiente, mai ales în ceea ce privește pacienții pediatrici.

Concluzie

Deși există indicii că terapiile pe bază de plante, fibrele solubile și condimentele pot beneficia pacienților cu SII, cercetările actuale sunt limitate. Mai sunt necesare studii cu eșantioane mari, follow-up-uri pe termen lung și validări ale simptomelor în rândul pacienților pediatrici pentru a înțelege mai bine eficacitatea acestor tratamente alternative.

sursa: News Medical
foto: FotoDuets/Shutterstock.com

Data actualizare: 17-10-2023 | creare: 17-10-2023 | Vizite: 265
Bibliografie
Can herbal remedies, spices, and dietary fibers offer effective treatment options for children with irritable bowel syndrome (IBS)?, link: https://www.news-medical.net/news/20231016/Can-herbal-remedies-spices-and-dietary-fibers-offer-effective-treatment-options-for-children-with-irritable-bowel-syndrome-(IBS).aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetările indică o legătură între sindromul intestinului iritabil și afectarea sănătății mintale
  • Consumul regulat de cafea ar putea fi de ajutor în evitarea sindromului de intestin iritabil
  • Dieta cu conținut scăzut de FODMAP pentru ameliorarea sndromului de intestin iritabil (studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum