Novus Medical - continuăm călătoria. Oameni care tratează. Inimi care îngrijesc.
English version
EN version ROmedic Cabinete medicale Ploiesti Cabinete Urologie Urologie Ploiesti

Tot ce trebuie să știi despre infecția cu virusul HPV la femei

Ce este HPV?

 

HPV (human papillomavirus) este un virus cu răspândire largă în întreaga lume, responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală, aproximativ 43 milioane de infectii HPV au fost înregistrate global în 2018.

 

La femei, principalul risc oncologic asociat infecției cu HPV este dezvoltarea cancerului de col uterin. Alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul anal, vaginal, vulvar și orofaringian (partea din spate a gâtului), au fost legate de infecția cu HPV.

Infecția cu HPV este transmisă prin contact sexual neprotejat de către o persoană infectată care poate fi simptomatică sau nu. Transmiterea poate fi realizată și dacă există un singur partener sexual, la distanță de momentul infectării.

Există diferite tipuri de tulpini HPV, unele din acestea cauzează probleme majore de sănătate cum ar fi cancerul de col uterin, veruci și negi  genital. Tulpinile 16 si 18 sunt responsabile  de ~70% dintre cancerele corelate cu infecția HPV, iar tulpinile 31, 33, 45, 52 și  58 de ~ 20%. Leziunile genitale sunt cauzate de tipurile 6 și 11 – HPV cu risc scăzut care  nu determină cancer .

În România sunt depistate anual peste 4.300 de cazuri noi de boală, iar 1.900 de femei pierd anual lupta cu boala.

 

Care sunt cauzele apariției?

HPV se răspândește prin contact direct (piele pe piele) cu o suprafaţă infectată. Infectarea are loc prin contact intim, fie prin relaţie sexuală, fie prin atingerea organelor genitale.

Factorii principali care cresc riscul infectării cu HPV includ:

  • - număr crescut de parteneri sexuali
  • - sex vaginal, oral sau anal neprotejat
  • - un sistem imunitar slăbit
  • - un partener sexual care are deja HPV

 

Care sunt simptomele?

Leziunile genitale apar sub formă de veruci, negi în zona genitală, însă se pot dezvolta și în zona vulvară, vaginală sau anală. Leziunile din alte zone cu transmitere prin infecția cu HPV cel mai des se localizează la nivelul cavității bucale (cancer orofaringian).

Le găsim sub formă de :

 

 

Cum este diagnosticată infecția cu HPV?

Testarea HPV face parte din screeningul cervical, neexistând teste de sânge specifice.

Screeningul este oferit tuturor femeilor care au o viață sexuală activă, ajutându-le la prevenirea cancerului de col uter.

 

Ce teste pot contribui la prevenirea sau depistarea timpurie a cancerului de col uterin?

 

1.Testul Babeș – Papanicolau ajută la depistarea celulelor precanceroase și a modificărilor celulare la nivelul colului uterin.

2.Genotiparea HPV este un test cu rol în depistarea infecției cu HPV, precum și a tulpinei/tulpinilor virale care sunt prezente, prin determinarea materialului genetic (ADN) al HPV

 

Cum se tratează HPV?

Nu există un tratament specific pentru infecția virală HPV.

În procent de 70-90% din cazuri, infecția HPV este inactivată cu ajutorul propriului sistem imun. În cazul unei leziuni specifice, medicul ginecolog este cel care aplică planul terapeutic personalizat.

 

Metode de prevenție

Prin folosirea corectă a prezervativului de fiecare dată în timpul actului sexual se poate reduce riscul de infecție cu HPV. Unei persoane cu leziuni genitale i se recomandă tratarea acestora chiar în condițiile de sex protejat pentru diminuarea riscului de transmitere. De asemenea este recomandată limitarea numărului de parteneri sexuali.

 

Alte metode de prevenție sunt:

- Efectuarea regulată de Test Babeș Papanicolau cu evidențierea leziunilor anormale;
- Vaccinarea cu unul din cele 3 tipuri de vaccinuri HPV: Gardasil, Gardasil 9 și Cervarix.
 

Recomandarea de vaccinare este pentru fete și băieți cu vârste cuprinse între 9 și 26 ani, cu eficiență ridicată înainte de începerea vieții sexuale. Vaccinul se administreaza în 3 doze, cu o a2a doză la 2 luni după prima, și ultima la 6 luni de la prima doză. În cazul infecției HPV deja detectată vaccinarea are rolul de protecție pentru alte infecții HPV.

 
Te asteptam la un consult de specialitate si recoltare analize specifice ginecologice. 
 
Programare