ROmedic Cabinete medicale Bistrita Cabinete Endocrinologie Endocrinologie Bistrita

Vitamina D

Vitamina D
Autor: Dr. ALina Filip
În contextul pandemiei de Covid-19, s-au efectuat studii care au încercat să identifice factorii care ar putea reduce riscul de infecţie sau de a dezvolta o formă severă a bolii. Se știe că VITAMINA D joacă un rol important în sistemul imun, modulând eliberarea citokinelor inflamatorii şi reduce riscul de infecții pulmonare și de afectare a plămânului.
 
Există două surse naturale de vitamina D: expunerea la soare şi alimentaţia.
 
Printre produsele alimentare cu un conţinut bogat în vitamina D amintim: peștele gras, ciupercile, gălbenușul de ou, tofu, sucul de portocale, cerealele.
 
Cea mai mare cantitate de vitamina D se asimilează însă prin expunerea la soare. În condițiile unei clime temperate, populaţia din mai multe state din Europa, printre care şi Romania, are un deficit sever de vitamina D. Conform ultimelor studii, există o asociere între nivelul scăzut de vitamina D și creşterea numărului de persoane infectate cu Covid-19 şi a mortalității în rândul acestora.
 
ATENȚIE însă: dozele mari de vitamina D pot determina hipercalcemie şi litiază renală (pietre la rinichi), de aceea este necesară monitorizarea de specialitate!