ROmedic Cabinete medicale Bistrita Cabinete Endocrinologie Endocrinologie Bistrita

TIROIDITĂ SUBACUTĂ DUPĂ INFECȚIA SARS - CoV - 2

TIROIDITĂ SUBACUTĂ DUPĂ INFECȚIA SARS - CoV - 2
Autor: Dr. ALina Filip

TIROIDITĂ SUBACUTĂ DUPĂ INFECȚIA SARS - CoV - 2

A fost descris în literatura de specialitate primul caz al unei paciente în vârstă de 18 ani, diagnosticată cu tiroidită subacută, după infecție cu virusul CoVid-19. Boala a debutat cu simptome respiratorii ușoare, care nu au necesitat tratament. După aproximativ 17 zile, tânăra a prezentat febră, durere la nivelul regiunii anterioare a gâtului, care iradia spre mandibulă, palpitații, stare generală alterată, motiv pentru care a fost internată. Biologic, probele inflamatorii au fost mult crescute, dozările hormonale au relevat hiperfuncție tiroidiană iar ecografia a completat investigațiile, susținând diagnosticul.

Sub tratament cu glucocorticoizi, durerile cervicale și febra au dispărut în două zile, iar celelalte simptome în decurs de o săptămână.

Tiroidita subacută este o boală inflamatorie tiroidiană auto-limitantă, apărută după o infecție virală, bacteriană, mai rar fungică, la indivizi cu predispozitie genetică. Este caracterizată prin durere la nivelul gâtului care iradiază spre mandibulă, subfebrilitate, palpitații. Boala are trei faze: hipertiroidism (la majoritatea pacienților), hipotiroidism și eutiroidie. Sub tratament, vindecarea poate fi completă, dar riscul de recividă rămâne mare.