Episoadele de durere lombară durează mai puțin dacă se apelează în primă instanță la fizioterapie

©

Autor:

Episoadele de durere lombară durează mai puțin dacă se apelează în primă instanță la fizioterapie
Persoanele cu dureri lombare acute care se adresează de la început unui fizioterapeut sau unui chiropractor obțin rezultate mai bune și au o recuperare mai rapidă decât dacă ar apela la consultul unui specialist și tratament medicamentos. Aceasta este concluzia unei cercetări recente de la Universitatea din Pittsburgh, publicată în revista Physical Therapy. Studiul subliniază importanța punctului de intrare în sistemul de sănătate pentru pacienții cu astfel de afecțiuni, având un impact semnificativ asupra costurilor totale și a utilizării resurselor medicale în anul următor.
Deși ghidurile de practică clinică recomandă tratamente non-farmacologice și non-chirurgicale, aderența la aceste linii directoare este insuficientă în Statele Unite. În mod frecvent, pacienților li se prescriu medicamente opioide sau sunt trimiși la specialiști pentru proceduri care nu abordează cauzele fundamentale ale durerii lor.

Echipa de cercetare, condusă de Christopher Bise, Ph.D., a analizat aproape 30.000 de dosare medicale, colectate între anii 2015 și 2018, în principal din Pennsylvania. Rezultatele indică diferențe semnificative în utilizarea serviciilor de sănătate, în funcție de locul unde pacienții au căutat inițial ajutor pentru durerile acute de spate. Cei care au apelat prima dată la îngrijire specializată au avut perioade de durere aproape duble comparativ cu cei care au mers la urgențe, la un chiropractor sau la un fizioterapeut.

În ceea ce privește costurile, pacienții care au căutat ajutor prin intermediul departamentului de urgențe sau al chirurgiei au plătit aproape de două ori mai mult decât cei care au optat pentru chiropractică sau fizioterapie. Mai mult, peste jumătate dintre pacienții care au ajuns la urgențe au primit prescripții pentru opioide, în comparație cu doar 11% dintre cei care au apelat la chiropractică sau fizioterapie.

Studiul sugerează că este necesară o schimbare de paradigmă în abordarea durerilor de spate, punând accentul pe bunăstarea holistică a pacientului, în loc să se concentreze doar pe ameliorarea simptomelor. În acest sens, UPMC a lansat în 2019 Programul pentru Sănătatea Coloanei Vertebrale, care oferă o abordare multidisciplinară, incluzând medici, fizioterapeuți, psihologi și dieteticieni.

Aceste descoperiri subliniază nevoia de modele noi de îngrijire a coloanei vertebrale, care ar putea aduce beneficii semnificative pentru numeroșii pacienți care suferă de dureri de spate. În acest context, se pune întrebarea de ce fizioterapeuții nu sunt principalii furnizori de îngrijire musculoscheletală și de ce nu sunt integrați în departamentele de urgențe.

sursa: MedicalXpress
foto: Unsplash/CC0 Public Domain

Data actualizare: 27-09-2023 | creare: 27-09-2023 | Vizite: 156
Bibliografie
Low back pain episodes are shorter when patients choose physical therapy first, study finds, link: https://medicalxpress.com/news/2023-09-pain-episodes-shorter-patients-physical.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Te doare spatele? Nu este din cauza vremii!
  • Tratamentul chiropractic pentru durerile lombare asociat cu ameliorări neînsemnate
  • Tratament mai puțin invaziv - eficient pentru durerile lombare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum