Etichete nutriționale încurajează adolescenții să aleagă alimente mai sănătoase

©

Autor:

Etichete nutriționale încurajează adolescenții să aleagă alimente mai sănătoase
Într-un studiu recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii de la The University of Texas Health Science Center at Houston (UTHealth) School of Public Health din Austin au explorat modul în care etichetele nutriționale influențează comportamentul alimentar al elevilor de gimnaziu și liceu din Texas. Studiul a utilizat date din ancheta Texas School Physical Activity and Nutrition Survey din 2019-2020 și a inclus un eșantion reprezentativ la nivel de stat de elevi din clasele a opta și a unsprezecea.
Rezultatele studiului indică faptul că utilizarea etichetelor nutriționale este asociată cu un comportament alimentar mai sănătos în rândul adolescenților. Elevii care au raportat că folosesc frecvent etichetele nutriționale pentru a-și face alegerile alimentare au avut scoruri mai mari la indicele de alimentație sănătoasă (HEI) și la indicele de alimente sănătoase (HFI), și scoruri mai mici la indicele de alimente nesănătoase (UFI). A fost observată o relație doză-răspuns, sugerând că beneficiile utilizării etichetelor sunt mai mari pentru cei care le utilizează mai frecvent.

În ciuda asocierilor pozitive dintre utilizarea etichetelor nutriționale și consumul de alimente sănătoase, studiul a constatat că doar o mică parte dintre elevi folosesc etichetele nutriționale pentru a lua decizii alimentare. Aceasta subliniază nevoia de inițiative de educație pentru alfabetizarea nutrițională în rândul adolescenților.

În plus, studiul a evidențiat o asociere pozitivă între utilizarea etichetelor nutriționale și consumul de băuturi energizante, singurul aliment nesănătos care a avut o asociere pozitivă cu utilizarea etichetelor. Aceasta sugerează că utilizarea etichetelor nutriționale poate să nu fie infailibilă în reglarea alegerilor alimentare sănătoase în rândul adolescenților pentru anumite alimente.

Studiul are o serie de puncte forte, inclusiv reprezentativitatea la nivel de stat și dimensiunea mare și diversă a eșantionului. Cu toate acestea, este important de menționat că datele au fost transversale, ceea ce limitează capacitatea de a face inferențe cauzale, și au fost bazate pe auto-raportări, care pot fi supuse unor erori de memorie și părtinire socială.

Concluziile studiului indică beneficiile potențiale ale utilizării etichetelor nutriționale în promovarea unor alegeri alimentare mai sănătoase în rândul adolescenților și subliniază importanța educației și intervențiilor de politici publice menite să împuternicească adolescenții să facă alegeri alimentare informate care să susțină sănătatea și bunăstarea lor pe termen lung.

sursa: MedicalNews
foto: progressman/Shutterstock.com

Data actualizare: 12-02-2024 | creare: 12-02-2024 | Vizite: 141
Bibliografie
Nutrition labels lead to healthier eating in teens, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240211/Nutrition-labels-lead-to-healthier-eating-in-teens-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt obiceiurile alimentare asociate cu obezitatea la copii?
  • Cum să mănânci sănătos de sărbători
  • Genele ne dictează preferințele alimentare?
  •