Eurobarometru: 33.000 de romani mor anual din cauza fumatului

Data publicării: 27-05-2008

Aproximativ 6,5 milioane fumatori (cu varste cuprinse intre 25 si 44 de ani) se inregistreaza in Romania, iar 33.000 dintre acestia mor anual ca urmare a consumului de tutun, a doua cauza de deces din lume, a declarat, marti, presedintele Agentiei Nationale Antidrog (ANA), Pavel Abraham, la o conferinta de presa prilejuita de "Ziua Mondiala fara Tutun".
Potrivit unui eurobarometru pe aceasta problema realizat de Comisia Europeana in 2007, fumatul este responsabil pentru 75% dintre infarctele la fumatorii cu varsta sub 50 de ani si pentru 30% din decesele datorate diferitelor forme de cancer.
Oficialul ANA a mai precizat ca eurobarometrul mentionat mai arata ca cei mai multi dintre fumatori, inclusiv din Romania incep sa fumeze inainte de a implini varsta de zece ani, indeosebi din cauza promovarii produselor de tutun.
Acelasi studiu mai releva ca Romania si Austria sunt cele mai putin deschise tari la politicile de interzicere a fumatului in locuri publice, baruri sau restaurante, in timp ce la polul opus se situeaza tarile scandinave cu cea mai mare deschidere in aceasta directie.
Un studiu realizat de ANA in 2007 indica o reducere a celor care au declarat ca au fumat o tigara cel putin odata de-a lungul vietii. Barbatii au avut aceasta experienta intr-o proportie mai mare decat femeile (peste 67 la suta fata de 43%), iar tinerii (categoria cuprinsa cu varsta intre 15 si 24 de ani) mai mult decat persoanele cuprinse intre 55-64 de ani.
De asemenea, studiul releva ca cei din marile orase au avut acesta experienta intr-o proportie mai mare decat cei de la tara (peste 59% fata de peste 50%), iar cei domiciliati in Bucuresti - mai mult decat cei din zonele istorico-administrativ ale tarii.
Un alt aspect evidentiat de studiul ANA releva ca varsta medie a celor care au declarat ca au luat contact cu tigara pentru prima oara este 18 ani.
"Ziua Mondiala fara Tutun" marcata in fiecare an la data de 31 mai ofera cadrul informarii si sensibilizarii populatiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, practicile companiilor producatoare de tutun si demersurile forurilor internationale privind lupta impotriva raspandirii bolilor asociate consumului de tutun.
Sloganul propus pentru acest an de OMS cu prilejul "Zilei Mondiale fara Tutun" face parte dintr-un apel la actiune adresat tinerilor, decidentilor politici, societatii civile si publicului larg pentru interzicerea totala a acestor produse, precum si pentru promovarea unor masuri legislative care ar putea conduce la scaderea consumului de tutun in randul populatiei.
Companiile producatoare de tigari cheltuiesc anual sase miliarde dolari, iar pentru publicitatea si comercializarea acestor produse - alte zeci de milioane dolari.
27-05-2008, Vizualizari 499
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.