Examinarea psihologica pentru obtinerea permisului de conducere? De ce avem nevoie de ea?

©

Autor:

Examinarea psihologica pentru obtinerea permisului de conducere? De ce avem nevoie de ea?
In zilele noastre, permisul de conducere este o utilitate, o necesitate, dar si o moda, un must have, un simbol al stasului social si al puterii. Circulatia pe drumurile publice presupune din ce in ce mai multa complexitate, interactiune continua cu o multime de factori psihostresanti, din ce in ce mai multa asumare de risc si responsabilitate, foarte multe persoane catalogand aceasta activitate ca fiind un factor de stres.

Nu de putine ori vedem la stiri accidente soldate cu victime, accidente cauzate de viteza excesiva, comportament teribilist, impulsiv, consum de droguri sau alcool la volan, ignorarea pericolului si exces de afirmare.

Iata deci ca examinarea psihologica pentru permisul de conducere isi regaseste din ce in ce mai mult utilitatea, mai ales daca este realizata cu respectarea unor criterii psihologice bine stabilite si anume: masurarea abilitatilor cognitive (atentie, memorie spatiala), masurarea reactivitatii (timp de reactie, vigilenta, coordonare oculomotorie si  reactivitate complexa) si evaluarea personalitatii (nivel de impulsivitate, nivel de agresivitate, maturitate psihoemotionala, stabilitate emotionala, rezistenta la stres si monotonie).

Avizul psihologic permis de conducere auto nu reprezinta un simplu document, ci rezultatul unei examinarii psihologice corecte si specifice, care atesta ca solicitantul indeplineste un sumum de criterii care ofera o prezumptie rezonabila ca participantul la trafic va fi apt, adica nu va reprezenta un pericol in trafic si va indeplini cu succes aceasta activitate.

In ultima perioada, autoritatile isi indreapta atentia catre reducerea nivelului de agresivitate in trafic atat verbala cat si comportamentala. Agresivitatea in trafic este un factor total defavorabil circulatiei publice, fiind destructiva atat la nivel individual (blocheaza comportamentul rational al persoanei si functionarea la parametrii optimi ai atentiei si vigilentei, conducand persoana catre decizii si actiuni gresite in trafic, ignorarea conduitei preventive), cat si la nivel colectiv, social (provoaca haos, blocaje in trafic, tensiune pentru ceilalti participant la trafic).

Iata deci, ca avem nevoie de o evaluare psihologica  corecta pentru a ne inscrie la cursurile de conducator auto pentru a ne evalua aptitudinile, tendintele psihocomportamentale si a ne cunoaste mai bine limitele, putand astfel sa ne gestionam cat mai bine emotiile negative, sa devenim din ce in ce mai responsabili si sa reusim sa facem din aceasta activitate o activitate, placuta, reducand stresul si bucurandu-ne de sofat chiar si intr-un oras aglomerat.

Avizul psihologic permis de conducere auto se realizeaza in cadrul cabinetelor psihologice autorizate, cu metode si urmarind criterii specifice. Cabinetul psihologic Mihaela Davidescu ofera servicii de evaluare psihologica atat la obtinerea, cat si la redobandirea permisului de conducere auto, cu metode avizate, profesionalismul si atentia acordata clientilor fiind prioritare.

Data actualizare: 19-07-2023 | creare: 19-07-2023 | Vizite: 107
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: