Excesul de grăsime la nivelul abdomenului crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, chiar dacă indicele de masă corporală nu indică obezitate

©

Autor:

Excesul de grăsime la nivelul abdomenului crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, chiar dacă indicele de masă corporală nu indică obezitate
Persoanele cu obezitate abdominală și exces de grăsime în jurul secțiunii medii și a organelor interne au un risc crescut de boli de inimă, chiar dacă măsurarea indicelui de masă corporală (IMC) se încadrează într-un interval de greutate sănătos, potrivit unei noi declarații științifice a Asociației Americane a Inimii, publicată în jurnalul emblematic al Asociației, Circulation.
Cercetările cu privire la impactul obezității asupra diagnosticului, gestionării și rezultatelor bolilor inimii și ale vaselor de sânge, ale insuficienței cardiace și ale aritmiilor sunt rezumate într-o nouă declarație a Asociației Americane a Inimii. Circumferința taliei, un indicator al obezității abdominale, trebuie măsurată în mod regulat, deoarece este un semn potențial de avertizare a riscului crescut de boli cardiovasculare. Intervențiile care duc la pierderea în greutate îmbunătățesc factorii de risc, dar nu întotdeauna pot duce la îmbunătățirea rezultatelor bolii coronariene. „Această declarație științifică oferă cele mai recente informații cu privire la relația dintre obezitate și tratamentul obezității în bolile coronariene, insuficiența cardiacă și aritmie”, a declarat președintele comitetului de redactare și un investigator Stadtman Tenure-Track, Tiffany M. Powell-Wiley.

O mai bună înțelegere a obezității și a impactului acesteia asupra sănătății cardiovasculare evidențiază obezitatea abdominală, uneori denumită țesut adipos visceral, ca un marker de risc al bolilor cardiovasculare. Obezitatea abdominală este, de asemenea, legată de acumularea de grăsime în jurul ficatului, care duce adesea la boli hepatice grase nealcoolice, ceea ce crește riscul bolilor cardiovasculare. Experții recomandă atât măsurarea abdominală, cât și a indicelui de masă corporală în timpul vizitelor regulate de îngrijire a sănătății, deoarece o circumferință ridicată a taliei sau un raport scăzut talie-șold, chiar și la persoanele cu greutate sănătoasă, ar putea însemna un risc crescut de boli de inimă. „Studiile care au examinat relația dintre grăsimea abdominală și rezultatele cardiovasculare confirmă faptul că grăsimea viscerală este un pericol clar pentru sănătate”, a spus Powell-Wiley.

Grupul de cercetători notează că printr-o scădere a cantității de calorii consumate zilnic se poate obține o reducere a grăsimii abdominale, iar cea mai benefică activitate fizică pentru reducerea obezității abdominale este exercițiul aerob. Analiza a constatat că îndeplinirea recomandărilor actuale de 150 min/săptămână de activitate fizică poate fi suficientă pentru reducerea grăsimii abdominale.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-04-2021 | creare: 26-04-2021 | Vizite: 421
Bibliografie
More belly weight increases danger of heart disease even if BMI does not indicate obesity, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210422093842.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Grăsimea abdominală - factor de risc major
  • Cum putem reduce în mod eficient grăsimea viscerală?
  • Creșterea accelerată a grăsimii abdominale în timpul menopauzei sporește riscul de boli de inimă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum