Exercițiile fizice din timpul sarcinii influențează sănătatea urmașilor și pot reduce riscul acestora de diabet de tip 2

©

Autor:

Exercițiile fizice din timpul sarcinii influențează sănătatea urmașilor și pot reduce riscul acestora de diabet de tip 2
Femeile active din punct de vedere fizic în timpul sarcinii contribuie substanțial la reducerea riscului copilului lor de a dezvolta diabet de tip 2 în viața de adult, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Tohoku. O proteină eliberată din placentă (SOD3) ca răspuns la activitatea fizică, îmbunătățește sănătatea metabolică a urmașilor și anulează impactul obezității materne și al dietelor sărace asupra sănătății copilului.
Obezitatea și diabetul de tip 2 reprezintă condiții cu o prevalență într-o continua creștere. Statisticile arată că aproximativ 3 din 10 femei din țările occidentale și asiatice aflate la vârstă fertilă suferă de obezitate. Ratele obezității, cât și ale diabetului, sunt de așteptat să crească semnificativ în următorii ani, peste 600 de milioane de cazuri de diabet de tip 2 fiind preconizate la nivel global în anul 2050. În aceste condiții, deoarece copiii născuți din mame obeze sau cu diabet zaharat de tip 2 au un risc crescut de diabet, studii ample au fost demarate pentru a investiga cum pot fi diminuate aceste riscuri.

Studii anterioare au arătat că exercițiile fizice în timpul sarcinii oferă importante beneficii pentru sănătatea metabolică a urmașilor, în special datorită activității proteinei SOD3, derivată din placentă. Bazându-se pe concluziile studiilor anterioare, cercetătorii de la Universitatea Tohoku și-au propus să înțeleagă modul în care SOD3 previne transmiterea efectelor negative ale obezității de la mamă la copil. Cercetătorii au constatat că SOD3 inhibă anomaliile induse de dieta bogată în grăsimi în metabolismul glucozei.

Autorii avertizează că studiul se află în stadiul preclinic și aplicabilitatea lui la oameni necesită investigații suplimentare. Cu toate acestea, datorită efectelor benefice ale exercițiilor fizice asupra sănătății generale a mamelor și a potențialului acestora de a ajuta la scăderea în greutate și la reducerea riscului de diabet de tip 2, cercetătorii încurajează mamele sau viitoarele mame să facă mișcare și exerciții fizice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-04-2022 | creare: 27-04-2022 | Vizite: 282
Bibliografie
Exercise during pregnancy reduces the risk of Type-2 Diabetes in offspring, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220414110845.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înălțimea influențează riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer
  • Ești ceea ce au mâncat părinții tăi!
  • Suntem programați să fim atrași de un stil de viață activ din timpul vieții intrauterine?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum