Exercițiile fizice după vaccinare: o modalitate eficientă de a obține o creștere a imunității

©

Autor:

Exercițiile fizice după vaccinare: o modalitate eficientă de a obține o creștere a imunității
Efectuarea a 90 de minute de exerciții fizice de intensitate ușoară până la moderată imediat după vaccinarea împotriva COVID-19 sau a virusului gripal poate oferi o creștere suplimentară a imunității, indică o cercetare recentă, realizată de oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Iowa.
În cadrul studiului, participanții care au pedalat pe o bicicletă staționară sau au făcut o plimbare rapidă timp de o oră și jumătate după ce au primit un vaccin antigripal sau împotriva COVID-19 au produs mai mulți anticorpi în următoarele patru săptămâni, comparativ cu participanții care au stat sau și-au continuat rutina zilnică de dinainte de imunizare. Cercetătorii au găsit rezultate similare atunci când au efectuat un experiment cu șoareci care au alergat pe benzi de alergare.

Oamenii de știință au testat, de asemenea, dacă participanții ar putea obține aceeași creștere a anticorpilor cu doar 45 de minute de exerciții fizice. Rezultatele au arătat că un antrenament mai scurt nu a crescut nivelul de anticorpi. Pentru studiu au fost utilizate două tipuri de vaccinuri antigripale și vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva noului COVID-19. „Rezultatele noastre preliminare sunt primele care demonstrează că o anumită perioadă de timp poate spori răspunsul anticorpilor organismului la vaccinul Pfizer-BioNtech COVID-19 și la două dintre vaccinurile pentru gripă”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul de kinesiologie Marian Kohut.

În ceea ce privește motivul pentru care exercițiile prelungite ar putea îmbunătăți răspunsul imunitar al organismului, autorii au spus că pot exista mai multe motive. Antrenamentul crește fluxul sanguin și limfatic, ceea ce ajută la circulația celulelor imunitare. În plus, datele din experimentele efectuate la șoareci au sugerat că interfetonul alfa, o proteină specifică produsă în timpul exercițiilor fizice, ajută la generarea de anticorpi specifici virusului și la generarea celulelor T, limfocite cu rol esențial în imunitate.

sursa: News Medical
foto: Christopher Gannon/Iowa State University

Data actualizare: 17-02-2022 | creare: 17-02-2022 | Vizite: 441
Bibliografie
90 minutes of exercise after vaccination may provide an extra immune boost, link: https://www.news-medical.net/news/20220212/90-minutes-of-exercise-after-vaccination-may-provide-an-extra-immune-boost.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul antihepatita B
  • Vaccinul DiTePer (DTP)
  • Vaccinul antipolio (antipoliomielită)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum