Expunerea la ftalați ar putea crește riscul de diabet la femei

©

Autor:

Expunerea la ftalați ar putea crește riscul de diabet la femei
Un studiu realizat de University of Michigan School of Public Health a descoperit că expunerea la ftalați, substanțe chimice larg utilizate în produse din plastic cum ar fi produsele de îngrijire personală, jucăriile copiilor și ambalajele pentru alimente și băuturi, poate contribui la o incidență mai mare de diabet la femeile albe în timpul unui interval de șase ani.
Perturbatorii endocrinieni (PE) - din care fac parte și ftalații - sunt substanțe chimice sau compuși care afectează funcționarea normală a sistemului endocrin. Acest sistem reglează multe aspecte importante ale funcționării organismului, precum creșterea, metabolismul și comportamentul. Perturbatorii endocrini pot interfera cu aceste procese, afectând nivelurile de hormoni din organism și putând duce la efecte adverse asupra sănătății. Aceste substanțe pot fi găsite în produse de uz cotidian, precum produse de igienă personală, alimente, materiale de construcție și ambalaje alimentare.

Studiul publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a evaluat 1.308 femei dintr-un studiul privind sănătatea femeilor - Study of Women's Health Across the Nation-(SWAN) - și a descoperit că aproximativ 5% dintre acestea au dezvoltat diabet în acest interval de șase ani, având concentrații de ftalați în urină similare cu cele ale femeilor din mijlocul vârstei din SUA din începutul anilor 2000. Femeile albe expuse la niveluri ridicate de unii ftalați au avut o șansă cu 30-63% mai mare de a dezvolta diabet, în timp ce aceste substanțe chimice nu au fost asociate cu diabetul la femeile negre sau asiatice.

Unii metaboliți ftalați au fost asociați cu o incidență mai mare a diabetului zaharat peste șase ani, dar asocierile au fost inconsecvente între grupurile rasiale/etnice. Sunt necesare investigații suplimentare pentru a stabili dacă ftalații provoacă diabet.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-02-2023 | creare: 10-02-2023 | Vizite: 289
Bibliografie
Phthalate exposure may increase diabetes risk in women, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230208125107.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analiza disruptorilor endocrini din apele reziduale
  • Riscul de prematuritate este crescut de expunerea la ftalați
  • Substanțe chimice regăsite în produse comune de consum pot crește riscul de fibrom uterin
  •