Expunerea la ftalați ar putea crește riscul de diabet la femei
Autor: Airinei Camelia

Perturbatorii endocrinieni (PE) - din care fac parte și ftalații - sunt substanțe chimice sau compuși care afectează funcționarea normală a sistemului endocrin. Acest sistem reglează multe aspecte importante ale funcționării organismului, precum creșterea, metabolismul și comportamentul. Perturbatorii endocrini pot interfera cu aceste procese, afectând nivelurile de hormoni din organism și putând duce la efecte adverse asupra sănătății. Aceste substanțe pot fi găsite în produse de uz cotidian, precum produse de igienă personală, alimente, materiale de construcție și ambalaje alimentare.
Studiul publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a evaluat 1.308 femei dintr-un studiul privind sănătatea femeilor - Study of Women's Health Across the Nation-(SWAN) - și a descoperit că aproximativ 5% dintre acestea au dezvoltat diabet în acest interval de șase ani, având concentrații de ftalați în urină similare cu cele ale femeilor din mijlocul vârstei din SUA din începutul anilor 2000. Femeile albe expuse la niveluri ridicate de unii ftalați au avut o șansă cu 30-63% mai mare de a dezvolta diabet, în timp ce aceste substanțe chimice nu au fost asociate cu diabetul la femeile negre sau asiatice.
Unii metaboliți ftalați au fost asociați cu o incidență mai mare a diabetului zaharat peste șase ani, dar asocierile au fost inconsecvente între grupurile rasiale/etnice. Sunt necesare investigații suplimentare pentru a stabili dacă ftalații provoacă diabet.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Transplantul de celule pancreatice fără administrare de imunosupresoare, un nou tratament în diabetul zaharat de tip 1
- Cum influențează greutatea corporală riscul femeilor și al bărbaților de a dezvolta diabet, hipertensiune arterială sau dislipidemie?
- Persoanele cu diabet și care adorm târziu ar putea avea un risc mai mare de depresie
- Eficiența medicamentelor pentru migrene în pierderea în greutate
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni