Expunerea la o cantitate mai mică de lumină albastră, înainte de somn, este benefică pentru metabolismul energetic

©

Autor:

Expunerea la o cantitate mai mică de lumină albastră, înainte de somn, este benefică pentru metabolismul energetic

Expunerea prelungită la lumină, în timpul nopții, poate avea consecințe negative asupra sănătății umane. Recent, însă, cercetătorii din Japonia au identificat un nou tip de lumină cu consecințe reduse pentru modificările fiziologice din timpul somnului.
În cadrul unui studiu publicat în revista Scientific Reports, cercetătorii de la Universitatea din Tsukuba au comparat efectele diodelor emițătoare de lumină (LED-uri) , care au fost adoptate pe scară largă pentru proprietățile lor de economisire a energiei, cu diode organice emițătoare de lumină (OLED-uri) , asupra proceselor fizice care apar în timpul somnului.


LED-urile albe policromatice emit o catitate mare de lumină albastră, care a fost legată de multe efecte negative asupra sănătății, înclusiv asupra metabolismului. În schimb OLED-urile emit lumină albă policromatică, care conține mai puțină lumină albastră.
Cu toate acestea, modificările metabolismului energetic în timpul somnului, apărute ca rezultat al expunerii la LED și OLED pe timp de noapte, nu au fost comparate anterior. Cercetătorii de la Universitatea din Tsukuba și-au propus să investigheze impactul pe care cele două tipuri de diode îl au.


Kumpei Tokuyama spune că metabolismul energetic este un proces fiziologic important, care este modificat de expunerea la lumină. Împreună cu echipa sa, a emis impoteza conform căreia comparativ cu LED-urile, expunerea la OLED ar avea un efect redus asupra somnului și metabolismului energetic, similar cu cel al luminii slabe.


Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au expus 10 participanți, bărbați, la LED, OLED sau lumină slabă, timp de patru ore înainte de a dormi într-o cameră metabolică. Aceștia au măsurat, ulterior, consumul de energie, temperatura corpului, oxidarea grăsimilor și 6-sulfatoximelatonina-care este o măsură a nivelului de melatonină-în timpul somnului. Participanții nu au călătorit recent și nu au lucrat în ture diferite.
Tokuyama spune că rezultatele au confirmat o parte din ipoteza lor. Deși nu s-a observat niciun efect asupra somnului, consumul de energie și temperatura medie a corpului au scăzut semnificativ după expunerea la OLED. În plus, oxidarea grăsimilor în timpul somnului a fost semnificativ mai mic după expunerea la LED, comparativ cu OLED.


În plus, oxidarea grăsimilor în timpul somnului a fost corelată pozitiv cu nivelurile de 6-sulfatoximelatonină după expunerea la OLED, sugerând că efectul activității melatoninei asupra metabolismului energetic variază în funcție de tipul la lumină.
Astfel, expunerea la lumină pe timp de noapte este legată de oxidarea grăsimilor și de temperatura corpului în timpul somnului. Conform profesorului Tokuyama, descoperirile echipei sale sugerează că expunerea la tipuri specifice de lumină poate influența creșterea în greutate, împreună cu alte modificări fiziologice.


Data actualizare: 14-07-2021 | creare: 14-07-2021 | Vizite: 305
Bibliografie
Exposure to light with less blue before sleep is better for energy metabolism, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210709104232.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •