Expunerea pe termen lung la zgomotul traficului rutier și poluarea aerului crește riscul de infertilitate

©

Autor:

Expunerea pe termen lung la zgomotul traficului rutier și poluarea aerului crește riscul de infertilitate
Infertilitatea este o problemă majoră de sănătate la nivel global, afectând unul din șapte cupluri care încearcă să conceapă. Factorii de mediu, cum ar fi poluarea aerului și zgomotul traficului, sunt suspectați că ar contribui la această problemă. Studiul danez publicat în The BMJ investighează asocierea dintre expunerea pe termen lung la particule fine de materie (PM2.5) și zgomotul de trafic rutier și riscul de infertilitate la bărbați și femei în Danemarca.
S-au folosit datele din Registrul Național de Pacienți al Danemarcei pentru a evalua infertilitatea în rândul a 904.906 de persoane (377.850 de femei și 526.056 de bărbați) cu vârste între 30 și 45 de ani, care au locuit în Danemarca între anii 2000 și 2017. S-au calculat expunerea medie anuală la PM2.5 și la zgomotul traficului pentru fiecare adresă a participanților de-a lungul perioadei de studiu, utilizând metode validate de predicție.

Rezultate principale

  • Expunerea la un nivel mediu anual mai mare cu 5 µg/m³ de PM2.5 a fost asociată cu un risc crescut de 24% pentru infertilitate la bărbații de 30-45 de ani.
  • Femeile de peste 35 de ani expuse la un nivel mediu anual mai mare cu 10 dB de zgomot de trafic rutier au avut un risc crescut de 14% pentru infertilitate.

Aceste riscuri au fost consistente în toate zonele de rezidență (rurale, suburbane și urbane) și în rândul persoanelor cu diferite statuturi socioeconomice.

Concluzii

Studiul evidențiază o legătură posibilă între factorii de mediu specifici și infertilitate, subliniind nevoia de a explora mai detaliat mecanismele prin care poluarea aerului și zgomotul afectează fertilitatea. Dacă aceste constatări sunt confirmate în studii viitoare, ar putea ghida elaborarea de strategii politice pentru mitigarea poluării aerului și zgomotului, în scopul protejării sănătății reproducerii populației.

Studiul este observațional și, prin urmare, nu poate stabili cauzalitatea. De asemenea, nu au existat informații despre factorii de stil de viață sau despre expunerile la locul de muncă sau în timpul activităților de recreere, ceea ce ar putea influența precizia estimărilor.

Dacă aceste rezultate sunt verificate prin cercetări suplimentare, implementarea măsurilor de atenuare a poluării aerului și a zgomotului ar putea deveni un instrument crucial pentru îmbunătățirea ratelor de naștere și sănătatea reproducerii la nivel global. Aceste descoperiri ar putea informa decidenții responsabili de stabilirea priorităților și implementarea strategiilor de protecție a populației generale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 05-09-2024 | creare: 05-09-2024 | Vizite: 80
Bibliografie
Long-term exposure to air pollution and noise associated with infertility risks, link: https://www.news-medical.net/news/20240904/Long-term-exposure-to-air-pollution-and-noise-associated-with-infertility-risks.aspx

Image by aled7 on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mituri legate de infertilitate
  • Cauze de infertilitate la femei
  • Clasificare: lista completa de cauze de infertilitate feminina
  •