Expunerea prelungită la pesticide crește riscul de BPOC

©

Autor:

Expunerea prelungită la pesticide crește riscul de BPOC
Expunerea pe tot parcursul vieții la pesticide la locul de muncă este legată de un risc crescut de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), un grup de boli ce pot provoca blocarea căilor respiratorii, arată un studiu amplu publicat online în jurnalul Thorax.
Constatările sunt independente de factorii cheie de risc pentru BPOC. Expunerile la locul de muncă sunt cauze importante ale BPOC, care pot fi prevenite. Estimările recente sugerează că aproximativ 14% din toate cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică sunt legate de muncă.

Pentru cercetarea actuală, cercetătorii au utilizat date din Biobank, un studiu amplu efectuat în Marea Britanie, care include peste o jumătate de milion de bărbați și femei, recrutați între 2006 și 2010. În studiul actual au fost recrutați peste jumătate de milion de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani din rândul pacienților Serviciului Naţional de Sănătate care locuiau la distanțe specificate de 22 de centre de evaluare a sănătății din Marea Britanie.

Dintre cei peste 500.000 de participanți care au furnizat întregul pachet de date personale, 457.282 (91%) au susținut și o spirometrie (test al funcției pulmonare care măsoară cantitatea și/sau viteza aerului care poate fi inspirat și expirat într-o singură respirație forțată).

Analiza finală s-a bazat pe informațiile de la peste 94. 500 persoane pentru care au fost disponibile date complete, teste funcționale pulmonare de bună calitate și istoric complet de muncă și de fumat. Majoritatea participanților nu au fumat niciodată (59% dintre participanți) și doar câțiva erau fumători actuali (5,5%). Aproximativ 11% dintre participanți au fost diagnosticați cu astm. Prevalența BPOC, identificată prin spirometrie, a fost de 8%, corespunzând la 7603 cazuri.

În mod deloc surprinzător, prevalența BPOC a fost mai mare în rândul fumătorilor actuali (17%) decât în ​​rândul foștilor fumători (9%) și al celor care nu au fumat niciodată (7%). Relativ puțini participanți au fost expuși la pesticide în timpul activității lor: puțin peste 4% dintre cei cu BPOC și 3,5% dintre cei fără.

După luarea în considerare a factorilor potențial influenți, expunerea la locul de muncă la pesticide în orice moment a fost asociată cu un risc crescut de BPOC cu 13%, în timp ce expunerea cumulativă ridicată (o combinație de intensitate și durata de expunere) a fost asociată cu un risc crescut de 32%. Nu a fost observat un risc semnificativ crescut de BPOC pentru persoanele expuse la praf și metale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 31-01-2022 | creare: 31-01-2022 | Vizite: 500
Bibliografie
Study finds link between lifetime workplace exposure to pesticides and elevated COPD risk, link: https://www.news-medical.net/news/20220126/Study-finds-link-between-lifetime-workplace-exposure-to-pesticides-and-elevated-COPD-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficitul de somn este asociat cu un risc crescut de criză în BPOC
  • Eficientizarea somnului la persoanele cu boală pulmonară obstructivă comună
  • Alimentația sănătoasă ar putea avea un rol esențial în reducerea riscului de boala pulmonară obstructivă cronică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum