Expunerea prenatală la canabis, creierul și psihopatologia în timpul adolescenței timpurii

©

Autor:

Expunerea prenatală la canabis, creierul și psihopatologia în timpul adolescenței timpurii
Studiul recent publicat în Nature Mental Health, coordonat de Ryan Bogdan și David Baranger de la Washington University in St. Louis, investighează mecanismele biologice potențiale prin care expunerea prenatală la cannabis ar putea influența dezvoltarea neurologică și comportamentală pe termen lung. Cercetările anterioare au indicat asocieri între expunerea prenatală la cannabis și apariția condițiilor de sănătate mintală în copilărie și adolescență, dar mecanismele biologice exacte rămâneau neclare.
Echipa a folosit date din Studiul Adolescent Brain and Cognitive Development (ABCD), care include aproape 12.000 de copii din Statele Unite, colectând informații despre consumul de substanțe al mamelor înainte de naștere și date neuroimagistice la vârstele de 9-10 și 11-12 ani. Aproximativ 370 de copii au fost expuși la cannabis înainte ca mamele lor să afle despre sarcină, iar 195 au fost expuși atât înainte, cât și după aflarea veștii.

Analiza a inclus măsurători neuroimagistice importante pentru dezvoltarea creierului, cum ar fi grosimea corticală și suprafața, precum și măsurători ale difuziei apei în și din celule, observându-se modele consistente cu potențiale reduceri ale neuroinflamației. Bogdan sugerează că efectele antiinflamatorii ale cannabisului ar putea juca un rol în modul în care creierul este curățat și pregătit în timpul dezvoltării neurologice.

De asemenea, studiul explorează posibilitatea ca expunerea la cannabis să conducă la îmbătrânire accelerată a creierului. Totuși, este dificil de stabilit o legătură directă și clară între expunerea prenatală la cannabis și condițiile de sănătate mintală la adolescenți, mai ales că multe dintre aceste efecte ar putea fi de fapt rezultatul produselor de postcombustie ale fumatului de cannabis.

Un alt aspect discutat este influența factorilor sociologici, care ar putea complica și mai mult interpretarea datelor. Baranger menționează că o limitare majoră a acestor date este caracterul lor retrospectiv, mamele raportând utilizarea de cannabis de acum 10 ani. Se așteaptă date noi de la studii prospective, longitudinale care să ofere informații mai recente și mai detaliate despre utilizarea cannabisului în timpul sarcinii, ceea ce ar putea clarifica unele dintre aceste întrebări în viitor.

Până atunci, rezultatele studiului subliniază importanța discuțiilor cu medicii despre utilizarea cannabisului în timpul sarcinii, explorând opțiuni alternative și evaluând riscurile potențiale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 10-07-2024 | creare: 10-07-2024 | Vizite: 121
Bibliografie
How prenatal cannabis exposure may affect mental health in childhood, link: https://www.news-medical.net/news/20240708/How-prenatal-cannabis-exposure-may-affect-mental-health-in-childhood.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum modulează cafeaua metabolismul canabinoid și efectele asupra sănătății
  • Noi atenționări privind utilizarea de produse comestibile cu canabis
  • Tăria canabisului crește în ultima jumătate de secol
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum