Extractul de coajă verde de alună - folosit ca antioxidant natural în prepararea burgerilor de porc

Un studiu recent, publicat în Journal of the Science of Food and Agriculture în 2025, a investigat potenÈ›ialul extractului de coajă verde de alună (HSGE) ca antioxidant natural în prepararea burgerilor de porc. Studiul a arătat că HSGE poate reduce semnificativ markerii oxidării lipidelor în urma gătitului È™i al digestiei simulate, demonstrând astfel beneficiile acestui extract ca supliment alimentar promițător.
Context
Oxidarea lipidelor rămâne o problemă majoră în industria cărnii, contribuind la degradarea gustului, mirosului, culorii È™i texturii produselor din carne. Acest proces generează aldehide, precum pentanal È™i hexanal, care au fost asociate cu diverse riscuri pentru sănătate, inclusiv boli cardiometabolice È™i chiar cancer. În mod tradiÈ›ional, antioxidantele sintetice sunt utilizate pentru a preveni oxidarea, dar există o cerere tot mai mare pentru alternative naturale, mai sigure. Coaja de alună, un subprodus abundent în industria de procesare a alunelor, este o sursă bogată în antioxidanÈ›i precum tocoferolii È™i compuÈ™ii fenolici, È™i ar putea reprezenta o soluÈ›ie ecologică È™i economică.
Despre studiul actual
Studiul a evaluat efectele adăugării unui extract de coajă verde de alună (HSGE) într-un amestec de burgeri din carne de porc. Au fost testate două grupuri:
-
Grupul de control: Amestecul conținea 15 g de clorură de sodiu (sare), 885 g de carne de porc și 100 g de grăsime subcutanată la fiecare kilogram din amestec.
-
Grupul HSGE: Amestecul a fost identic cu cel de control, dar a inclus și 10 g de extract de coajă verde de alună (HSGE) pe kilogram de amestec.
Analizele cromatografice au identificat compuÈ™ii fenolici din extractul de alună, iar metoda TBARS a fost utilizată pentru a măsura produsele finale ale lipoxidării. Rezultatele au arătat că HSGE a avut un efect semnificativ asupra reducerii markerilor de oxidare a lipidelor, inclusiv TBARS È™i hidroperoxizii lipidici, în urma gătitului È™i digestiei simulate.
Rezultate
-
Flavan-3-olii (precum epicatechina) au fost cei mai predominanÈ›i compuÈ™i din extractul de alună (79,2%). DeÈ™i aceÈ™tia au avut un rol antioxidant esenÈ›ial, doar 13,1% dintre aceÈ™tia au devenit accesibili în timpul digestiei.
-
În urma gătitului, concentraÈ›ia de TBARS a scăzut cu 72,7%, iar concentraÈ›ia de hidroperoxizi lipidici a scăzut cu 43,3% în urma digestiei intestinale È™i cu 48,6% în timpul digestiei gastrice.
-
În timpul fazei gastrice a digestiei, majoritatea fenolicilor bioaccesibili eliberaÈ›i au fost acizi hidrobenzoici (72,5%), care pot fi absorbiÈ›i de organism.
-
Un efect interesant a fost creÈ™terea nivelului de acid ellagic în timpul digestiei, care nu a rezultat din sinteză, ci din descompunerea altor compuÈ™i ai alunei.
-
De asemenea, studiul a observat un „efect al matricei alimentare” în care unele clase de fenolici, precum flavonolii, au demonstrat o stabilitate crescută în prezenÈ›a proteinelor din carne.
Concluzii
Studiul subliniază utilitatea cojii de alună, un produs secundar al industriei de prelucrare a alunelor, ca un mod natural È™i eficient de a îmbunătăți durata de valabilitate È™i compoziÈ›ia nutriÈ›ională a produselor din carne predispuse la oxidare, cum ar fi burgerii din carne de porc. DeÈ™i studiul nu a analizat efectele asupra conÈ›inutului de fibre sau al profilului de acizi graÈ™i din carne, rezultatele sugerează că utilizarea extractului de coajă de alună ar putea reprezenta o soluÈ›ie promițătoare pentru reducerea dependenÈ›ei de conservanÈ›i sintetici. Următoarele etape ale cercetării ar putea include combinarea acestui extract cu alÈ›i antioxidanÈ›i naturali, ajustarea gustului È™i evaluarea acceptabilității de către consumatori în medii reale.
Sursa imagine: https://www.freepik.com/free-photo/top-view-chestnuts-heart-shape_7789894.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni