Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?

©

Autor:

Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?

Conform datelor obținute in urma unor studii efectuate pe tema pandemiei COVID-19, un număr destul de mare de persoane infectate cu 2019-nCoV sunt asimptomatice.
Sursele oficiale arată că, până în data de 29 martie 2020, au fost înregistrate 660.000 de persoane infectate cu noul coronavirus, din care o treime sunt asimptomatice.

Procentul persoanelor fără simptome și testate COVID pozitiv nu poate fi calculat cu precizie, iar riscul de transmitere a infecției în rândul persoanelor din jur nu a putut fi cunoscut pe deplin. Ulterior, studiile recente au demonstrat faptul că, chiar şi persoanele infectate cu noul coronavirus şi asimptomatice, pot transmite infecția persoanelor sănatoase din jur.

Majoritatea persoanelor asimptomatice depistate cu noul coronavirus dar asimptomatice sunt copii sau persoane tinere.

În luna februarie a anului curent a fost efectuată un studiu analitic în rândul persoanelor aflate pe vasul de croazieră Diamond Princess, plasat în carantină în portul maritim din Yokohama, un oraş din Japonia. Acest studiu a arătat că, în urma testării tuturor persoanelor de pe vas, aproximativ 17,9% din persoanele depistate pozitive cu noul coronavirus au fost asimptomatice.

De asemenea, pentru a demonstra posibilitatea de transmitere a infecției cu noul coronavirus, în China a fost realizat un studiu în rândul unei familii întregi (bunici, părinți şi copii, în total nouă persoane), din care opt persoane au fost infectate cu SARS-CoV-19. Acest studiu a fost efectuat de către o echipă de cercetători de la Ningbo First Hospital şi de la Universitatea Nottingham din Ningbo, China şi a fost publicat în Clinical Infectious Diseases. Acest studiu arată că, din cele opt persoane din familie infectate cu noul coronavirus, cinci au dezvoltat simptome specifice în diferite grade de severitate, o persoană a necesitat internarea pe secția de terapie intensivă, iar două persoane au rămas asimptomatice.

În prezent, tot mai multe persoane îşi exprimă îngrijorarea cu privire la riscul de a fi contaminate de către persoane infectate cu noul coronavirus şi asimptomatice. Tocmai din acest motiv, măsurile de protecție impuse de către Organizația Mondială a Sănătății au fost înăsprite.

 

Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?

Principalul motiv de îngrijorare ar trebui să fie legat de posibilitatea contaminării şi îmbolnăvirii persoanelor din jur, aici fiind cuprinse nu doar prietenii, vecinii sau colegii de muncă, ci şi membrii familie.

Fiecare persoana ar trebui să înțeleagă că în prezent, nu doar riscul de a ne contamina şi de a ne îmbolnăvi cu COVID-19, ci şi riscul de a deveni purtători al noului coronavirus este foarte mare. Din acest motiv trebuie să evitam contactele apropiate cu orice persoană, pentru a împiedica transmiterea infecției virale. În general, persoanele vârstnice sunt mai expuse riscului de a se îmbolnăvi şi astfel, suntem sfătuiți să ne protejăm părinții şi bunicii, evitând contactul apropiat şi asigurându-le cele trebuincioase.

Pe de altă parte, există posibilitatea ca boala să se agraveze spontan şi dintr-o formă asimptomatică să îmbrace o formă mult mai severă, care să necesite spitalizare şi tratament suportiv.

Unii cercetători susțin faptul că, în ciuda lipsei de simptomatologie în cazul unei anumite categorii de persoane, infecția cu noul coronavirus poate evolua spre o pneumonie, atacând sistemul respirator al bolnavului în cauză. Astfel, în acest ultim context, boala nu debutează prin simptomele inițiale ale COVID-19, asemănătoare gripei sau răcelii (febă, tuse seacă, durere în gât, oboseală, cefalee, congestie nazală, diaree, etc.), ci prin manifestări clinice datorate pneumoniei induse de acest nou coronavirus (precum dificultăți de respirație, tuse seacă sau productivă, febră, tahicardie, stare generală de rău, durere toracică, frisoane, transpirații, inapetență).

Deși nu există prea multe dovezi în acest sens, conform specialiștilor, infecția asimptomatică cu noul coronavirus este mult mai periculoasă față de forma simptomatică a bolii și aceasta din cauza faptului că persoanele fără simptome nu sunt testate și nu le sunt administrate medicamentele potrivite și astfel, simptomele de debut sunt simptomele specifice afectării pulmonare prin pneumonie - condiție patologică mult mai severă.

Cu toate acestea, există bolnavi infectați cu noul coronavirus, asimptomatici și care nu dezvoltă pneumonie. Acest fapt este legat, cel mai probabil, de numeroase alte aspecte, printre care sistemul imunitar și de modul de reacționare față de infecție a organismului fiecăruia.


Data actualizare: 06-04-2020 | creare: 06-04-2020 | Vizite: 647
Bibliografie
1. Data as reported by national authorities by 10:00CET2 April2020Coronavirus disease 2019 (COVID-19)Situation Report –73, link: https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200402-sitrep-73-covid-19.pdf?sfvrsn=5ae25bc7_2
2. China begins publishing COVID-19 asymptomatic cases, link: https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/china-begins-publishing-covid-19-asymptomatic-cases/1788213
3. Estimating the asymptomatic proportion of coronavirus disease 2019 (COVID-19) cases on board the Diamond Princess cruise ship, Yokohama, Japan, 2020 , link: https://eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.10.2000180
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum