Febra aftoasa din Marea Britanie: Autoritatile isi concentreaza ancheta pe pista raspandirii de catre om a virusului

Data publicării: 08-08-2007

    Autoritatile britanice isi concentrau miercuri ancheta pe angajatii laboratoarelor din Pirbright, care s-ar putea sa fi propagat, "accidental sau deliberat", virusul febrei aftoase la doua ferme invecinate din sud-estul Angliei, relateaza din Londra AFP si Reuters.
    In raportul sau preliminar publicat marti seara, Agentia veterinara britanica /HSE/ a estimat ca este "intr-adevar posibil" ca actiunea de contaminare sa fi avut loc ca urmare a "circulatiei persoanelor" pornind de la un complex specializat in maladii animale, situat in Surrey, la cativa kilometri distanta de fermele afectate de virus. Complexul cuprinde o fabrica de vaccinuri apartinand laboratorului farmaceutic privat Merial Animal Health /MAH/ si o institutie publica de cercetari, Institute for Animal Health /IAH/.
    HSE a interogat angajati de la cele doua laboratoare, dar nu a putut stabili, in aceasta etapa, daca unul sau mai multi dintre ei ar fi raspandit virusul, accidental sau intentionat. "Adevarul este ca nu stim", a declarat ministrul mediului, Hilary Benn, intrebat in legatura cu un eventual sabotaj.
    Tabloidele Daily Mail si The Sun au scris miercuri ca un angajat de la Merial este totusi suspectat ca ar fi putut manipula virusul in gradina sa de zarzavaturi, situata in imediata apropiere de una din cele doua ferme unde vitele au fost contaminate.
    La randul lor, fermierii s-au plans marti ca au vazut persoane circuland incolo si-ncoace pe drumuri interzise care leaga localitati invecinate situate in zona de protectie instaurata in jurul fermelor contaminate.
    Raportul HSE nu precizeaza care din cele doua laboratoare - MAH sau IAH - s-ar afla la originea contaminarii. Dar, banuielile anchetatorilor se indreapta spre MAH, invitat "sa nu manipuleze agenti patogeni vii", in timp de IAH poate functiona normal.
    In raport se afirma ca MAH si IAH au lucrat la tulpina virusului in cauza in luna iulie, dar ca Merial a manipulat din el circa 10.000 de litri, in timp ce institutul guvernamental nu a lucrat decat cu cantitati ce nu au depasit 10 mililitri.
    Merial, noteaza Reuters, a respins sugestiile raportului, afirmand ca, dupa zile intregi de ancheta interna, nu a depistat nici o dovada ca virusul ar fi fost transportat din centru de catre oameni. Intr-un comunicat, Merial Animal Health, detinut de Sanofi Aventis /Franta/ si Merck /SUA/, a precizat ca are incredere totala in masurile sale de biosecuritate si s-a angajat sa contribuie la descoperirea sursei de propagare a virusului.
    Raportul HSE estimeaza, printre altele, ca este "neglijabila" posibilitatea privind raspandirea  virusului de catre vant sau apa, din cauza distantei dintre complexul de cercetari si ferme si a topografiei locurilor. Dar, anchetatorii au recunoscut ca apar totusi semne de intrebare in legatura cu sistemul de evacuare a apelor folosit la Pirbright si au afirmat ca ancheta se ocupa si de acest aspect.
    Nu este exclus ca sistemul de tratare chimica a apelor folosit de IAH si MAH sa fi fost afectat de precipitatiile puternice care au cazut in regiune in iulie, impiedicand astfel ca virusul sa fie distrus.
    Merial a aruncat o eventuala responsabilitate in aceasta problema asupra institutului guvernamental. "Dam asigurari ca apa pe care noi o utilizam pentru producerea virusului este tratata. Noi o transferam apoi la IAH care o trateaza din nou si se debaraseaza de ea", a afirmat MAH, potrivit AFP.
    "Orice persoana implicata in aceasta ancheta intelege ca acest raport face parte dintr-un proces in curs de desfasurare si ca izbucnirea maladiei le-a dat o grea lovitura fermierilor", a  mai spus Merial, conform Reuters.
    Foarte preocupati in legatura cu consecintele financiare ale crizei provocate de maladia febrei aftoase, crescatorii britanici de animale au facut cunoscut ca, daca se va dovedi ca unul din cele doua laboratoare este vinovat, vor intenta proces si vor cere despagubiri.
    "Exista inca multe intrebari la care trebuie gasite raspunsuri in legatura cu sursa de raspandire" a virusului febrei aftoase, a declarat, potrivit Reuters, Matt Davies, purtator de cuvant al sindicatului agricultorilor NFU /National Farmers Union/.
Sursa: Rompres, 08-08-2007, Vizualizari 499
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.